Genåbning er udskudt: Nattelivet er et halvt år i dvale
ARKIVINDSLAG fra 4. august 2020. August byder ifølge de oprindelige planer på yderligere genåbning af samfundet efter corona-nedlukningen, og blandt andet natklubber står til, igen at kunne byde gæster indenfor til efter midnat. Men i dag har Statens Serum Institut, så været ude og fraråde politikkerne yderligere genåbning på grund af et stigende smittetal. Og sundhedsminister Magnus Heunicke siger, at genåbningens fase fire hænger i en tynd tråd. I Jomfru Ane Gade efterlyser restauratørerne klare svar fra politikerne.
Det ser ud til at nattelivet må se vente endnu længere på at åbne. Det bakker branchen op om - men der er behov for bedre kompensation, mener de.
Diskoteker og barer får ikke lov til at åbne allerede. I et Facebook-opslag slår Statsminister Mette Frederiksen fast, at regeringen er klar til at udskyde genåbningens fase fire.
Det var ellers planen, at genåbningens fase fire skulle have startet i august, og dermed givet barer og diskoteker mulighed for længere åbningstider igen. Men smittetallet stiger, og derfor mener Regeringen at den del af genåbningen bør udskydes.
Folketingets partier mødes på onsdag for at forhandle om, hvordan – og hvornår nattelivet igen skal have lov at holde åbent til efter midnat. Og så skal der også forhandles om udvidede hjælpepakker til branchen.
Et halvt år med 2.000 hjemsendte medarbejdere
Ifølge Rekom Group, der er en samling af barer og restauranter med i alt 13 forretninger i Nordjylland, er udmeldingen fuldt forståelig men ærgerlig.
- Selvfølgelig er vi ærgerlige over, at vi ikke kan genåbne, men som situationen er lige nu, er vi helt på det rene med og bakker op om, at det ikke kommer til at ske. Det ændrer ikke ved, at rigtig mange havde set frem til at skulle tilbage på arbejde, og de er både skuffede og nervøse over, hvad det er for en fremtid, vi kigger ind i, siger politisk chef ved Rekom, Lars Børsting.
Han mener, at kompensationspakkerne i den forbindelse skal udvides.
- Lønkompensationen er en udgift for virksomhederne, og vi har næsten 2.000 medarbejdere hjemsendt på snart sjette måned, så det er en stor udgift, og det ser vi meget gerne, at der bliver kigget på. Selv med lønkompensation kigger vi ind i et to-cifret millionunderskud.”
På landsplan er 15 af 91 forretninger åbne, men de ligger på under halv omsætning af normalen.
- Vi afventer med spænding en melding på onsdag, og det er helt afgørende, at der bliver lavet en plan. Man er nødt til at lave en genåbning, som er økonomisk bæredygtig for branchen. Vi skal have klare kriterier.