Grøn fredag: Unge demonstrerer mod sort forbrug

01:07

Unge aalborgensere demonstrerede i dag mod forbrugsræset og den klimabelastning, det medfører. Demonstrationen var en modbevægelse i anledning af Black Friday.

Fredag eftermiddag var Den Grønne Studenterbevægelse i Aalborg taget til Gabels Torv for at demonstrere mod Black Friday og det forbrug, dagen opfordrer til. De unge vil i stedet have folk til at fokusere på bæredygtighed.

- Det, der er med en dag som Black Friday er, at det bliver en brug-og-smid-væk-kultur. I stedet bør vi købe noget kvalitet, som vi kan bruge i lang tid, siger Mathilde Christiansen, der er arrangør af demonstrationen og medlem af Den Grønne Studenterbevægelse i Aalborg.

Læs også Black Friday-amok: Virksomheder har vidt forskellige holdninger til konceptet

Black Friday er de seneste år blevet den største shoppedag i Danmark, hvor der bliver omsat for milliarder. Sidste år brugte danskerne ifølge Nets 1,94 milliarder kroner på den sidste fredag i november.

Mersalg giver bismag for nogen

De unge i studenterbevægelsen er ikke de eneste, der stiller spørgsmål ved forbruget på Black Friday. Ifølge Ole Storm Jørgensen, der er lektor i forbrugeradfærd ved Erhvervsakademi Dania i Randers, så er der en stigende tendens til, at folk tager afstand til dagen.

- Sådan en dag, hvor der er fokus på mersalg, det har en bismag for de personer, der tænker bæredygtigt og kun køber ting, de har brug for eller genbrug. Derfor er det logisk, at der er nogen, der siger, at det vil de ikke være med til. Det er noget, vi vil se mere og mere af, det er jeg helt overbevist om, siger Ole Storm Jørgensen, lektor i forbrugeradfærd.

00:56

Se interview med Ole Storm Jørgensen fra Erhvervsakademi Dania, Randers.

Luk video

Selvom flere tænker over deres forbrug, så er det ifølge Ole Storm Jørgensen også naturligt, at mange alligevel vælger at købe ting eller tøj på Black Friday, når tilbuddene hober sig op:

-  Vi bliver alle sammen fristet af et godt tilbud., Uanset, om vi har behov for det, eller hvad der kan ligge til grund for det, fordi vi grundlæggende set i mange af vores handlinger er irrationelle, siger han.

Masser af tilbudsjægere i City Syd

I City Syd i Aalborg er tusindvis af mennesker taget på tilbudsjagt. Storcentret er sort af kunder, der er dukket op for at få nogle billige varer med hjem. 

- Vi har altid sagt, at på Black Friday går vi ud og så tager vi det som en jule-hygge-dag, siger Stephanie Nielsen fra Skive, der er taget i City Syd med sin familie. 

Kunderne, som TV2 Nord møder i City Syd fredag er på udkig efter alt fra parfumer til legetøj og elektronik. Det hele er planlagt til mindste detalje.

- Vi er selv med bus og tog, så vi havde en, der kom og hentede nogle af tingene og kørte hjem til Arden, siger Rikke Johansen, der selv er fra Arden. Hun er til Black Friday for første gang. 

Læs også Nej tak til tilbud: Små butikker kæmper mod fredagens forbrugsfest

Ifølge pris-appen Pricerunner er en tredjedel af priserne pustet kunstigt op, og det er flere af kunderne også opmærksomme på. 

- Google er en god ven, når man står herude. Det kan godt nogle gange betale sig lige at tjekke en ekstra gang, siger Jesper Lassen fra Gjøl. 

I Aalborg Midtby er det ikke til at sige, om demonstrationen fra Den Grønne Studenterbevægelse har haft en effekt, men Mathilde Christiansen er tilfreds med den indsats, de studerende har ydet.

- Aalborg er forholdsvis ny i den her diskussion, så det er fedt, at vi unge kommer på gaden og viser, at vi også er her og har en holdning, siger Mathilde Christiansen.

Forsiden lige nu