Historisk aftale: Aalborg-virksomhed skal hjælpe Forsvaret med overvågning
Foto: Pressefoto/Space Inventor
Det er første gang nogensinde, at Danmark og Sverige går sammen om indkøb af forsvarsmateriel.
Aalborg-virksomheden Space Inventor, der laver satelitter, skal nu forsyne det svenske og danske forsvar med avanceret teknologi.
Der er tale om satellitbaseret overvågning af farvandene ved Grønland og Arktis - områder hvor Danmark har både nationale og internationale forpligtelser.
Ifølge virksomheden betyder det, der allerede om to år kan blive sendt en overvågningssatellit ud i rummet - ombord på en Falcon 9-raket fra Elon Musk SpaceX.
Betroet opgave
Space Inventor, der udvikler og producerer alt fra virksomheden i Aalborg, kan derfor nu gå i gang med at bygge den første af en forventet række af meget avancerede overvågningssatellitter.
- Vi er i tæt samarbejde med det danske og svenske forsvar blevet betroet opgaven med at bygge den satellit, som skal udgøre landenes primære rumbaserede overvågning af Grønland og Arktis. I første omgang bygger vi én satellit, men på sigt vil det give god mening at deployere helt op til seks lignende satellitter for at sikre overvågning af området døgnet rundt, siger Karl Kaas, CEO i Space Inventor A/S.
Overvågningen og fokus på Grønland og Arktis var netop fremhævet i forsvarsudspillet, som regeringen præsenterede i slutningen af maj.
- Vi arbejder også allerede nu på næste generation af satellitten med SAR-teknologi, som er en særlig radar, der gør det muligt at opspore dark ships, der både har slukket for deres AIS-transponder og deres radar for at blive usynlige, siger Karl Kaas.
Hvorfor overvågning
Den såkaldte Nordøstpassage er på grund af klimaforandringerne blevet langt mere farbar, og det har øget trafikken i området, fx af krydstogt- og tankskibe samt venlig og ikke-venlig militær tilstedeværelse.
Der er med andre ord store nationale sikkerhedsmæssige hensyn, der gør, at de to lande ønsker en fælles overvågning af området fra rummet.
Derfor bidrager et konsortium bestående af danske Space Inventor, GateHouse Satcom, Terma, DTU Center for Security og svenske Unibap med hver deres særlige kompetencer for at skabe en avanceret satellit til overvågning af det godt 16 millioner kvadratkilometer store område.
Døgnbemanding
Det er Space Inventor, der skal udvikle og bygge satellitten samt integrere sensorer og software fra de andre partnere i konsortiet.
Som en del af aftalen opretter Space Inventor derudover et døgnbemandet operationscenter, der skal drives fra Aalborg, og her kommer selve styringen til at foregå, oplyser virksomheden:
I operationscentret styrer man satellittens opgaver og modtager og behandler de data, som den sender ned. Satellitten er i sig selv udstyret med satellitkommunikation, så den kan sende data øjeblikkeligt via Inmarsat-satellitnetværket, så snart den opfanger noget interessant med sine sensorer. For at kunne detektere, om den fx har set et skib eller andet af interesse, udnytter satellitten en computer med kunstig intelligens, som er udviklet af svenske Unibap og danske Terma i fællesskab.
- De opgaver, som vores satellit kommer til at løse, har både militær og civil betydning. Vigtigst af alt er det dog, at den satellit, som vi opsender i juni 2025, er med til at håndhæve suveræniteten i Arktis og omkring Grønland på en måde, som hverken Danmark eller Sverige hidtil har kunnet, siger Dennis Bo Hansen, der har arbejdet med rumfart i 20 år, og i dag er Senior System Engineer i Space Inventor.
Det er vi naturligvis stolte over at skulle være ankerpunkt på
Dennis Bo Hansen, Senior System Engineer i Space Inventor.
Overvågningssatellitten udstyres blandt andet med et teleskop, der kan observere havet såkaldt multispektralt i forskellige bølgelængder. Derudover får satellitten en radardetektor, en såkaldt Dark Ship Detector, der kan opfange radar-pulser fra skibes navigationsradar, selvom skibene måtte forsøge at skjule sig ved at slukke for deres AIS-signal.