Hospital propfyldt – patientsikkerheden er under pres
Foto: Anders Hestbek
Ifølge fællestillidsrepræsentant Pia Jødal Næss-Schmidt er der lige nu ikke nok sygeplejersker på arbejde.
Sygeplejersker frygter for patienterne på grund af overbelægning.
Næsten 800 sygeplejersker strejker lige nu for bedre løn og arbejdsvilkår. I morges kom yderligere 75 til.
Det betyder, at Aalborg Universitetshospital er ramt af massiv overbelægning. Det skyldes andet, at de ikke kan sende patienterne hjem, fordi hjemmesygeplejerskerne i Aalborg Kommune strejker.
På nogle afdelinger er overbelægningen på den anden side af 150 procent.
- Det er voldsomt, og det er derude, hvor man må sige, at der er ikke sygeplejersker nok på arbejde til at give en tilstrækkelig pleje til de patienter, der er indlagt, siger fællestillidsrepræsentant Pia Jødal Næss-Schmidt til TV2 Nord.
Situationen er alvorlig
Fællestillidsrepræsentant fortæller til TV2 Nord, at de blandt andet oplever problemer med liggesår - og udskrevne patienter, der har ventet i 14 dage på at blive hjemsendt.
- Når vi begynder ikke at få den pleje, der skal til, så er den jo ikke tilfredsstillende. Medicin, der ikke bliver givet til tiden, at man ikke får den sondemad, man skal have. Det er ikke i orden, og det er jo ikke patientsikkert, påpeger fællestillidsrepræsentant Pia Jødal Næss-Schmidt.
På Aalborg Universitetshospital er ledelsen godt klar over, at situationen nu er alvorlig på sygehusene i Aalborg.
- Det her, det er en situation, der spidser til lige nu. Vi har været ovre på hospitalet i dag, og vi kan se, at der er rigtig mange patienter, men der er også rigtig mange, der arbejder for, at patienterne får den helt rigtige behandling, siger lægefaglig direktør Michael Braüner Schmidt til TV2 Nord.
Personalet gør, hvad de kan
Den lægefaglige direktør garanterer dog, at de tager alle de patienter ind, som har brug for det.
- Hvor længe kan vi blive ved? Vores personale gør en hel utrolig indsats, men det er klart, det er et hospital, der er presset, fordi der er så mange patienter. Det er et hospital, hvor personalet yder deres bedste, men det er rigtig svært, når der er så mange patienter, fortæller Michael Braüner Schmidt.
For at klare overbelægningen bruger Aalborg Universitetshospital blandt andet brandvagter, så de kan placere patienter på gangene, og sygehuset samarbejder også med andre sygehuse om at udnytte eventuel ledig kapacitet.
Hvem har ansvaret?
Fællestillidsrepræsentant Pia Jødal Næss-Schmidt har eksempler på kolleger, der har arbejdet 11 dage i træk og taget dobbeltvagtet for at kunne følge med overbelægningen.
- Jeg synes, at vi er kommet der, hvor det ikke er forsvarligt længere, så vi kan ikke blive ved, pointerer Pia Jødal Næss-Schmidt.
- Hvem har så ansvaret. Jer eller arbejdsgiver?
- Det er jo arbejdsgiver. Det er arbejdsgiver, der i sidste ende har det. Det er jo regionsrådet, der har ansvaret for arbejdsmiljøet - og i sidste ende er det regeringen, der har ansvaret for sundhedsvæsenet, slutter Pia Jødal Næss-Schmidt.
Se hele indslaget her: