Jernalderfund ser igen dagens lys efter at have ligget skjult i 1700 år
Museumsgæster på Lindholm Høje kan i vinterferien komme helt tæt på en udgravning, når arkæologer og en konservator udgraver gravfund fra jernalderen, som er fundet ved Vaarst.
På afstand ligner det bare jordklumper fra en hvilken som helst dansk mark. Men det er de langt fra.
Jordklumperne, som i disse dage bliver undersøgt på Vikingemuseet Lindholm Høje, gemmer nemlig på helt særlige fund fra jernalderen. Fund, der ikke har set dagens lys i cirka 1700 år.
- Det er fuldstændigt enestående. Ikke bare for Nordjyske Museer men også på landsplan. I min karriere er det eneste gang, vi har fået et fund ind af den her karakter, siger Torben Sarauw, der er afdelingsleder for arkæologi ved Nordjyske Museer.
De forskellige affekter er fundet ved en udgravning ved Vaarst syd for Aalborg i 2018.
Her blev de forseglet i gips i den jord, de blev fundet i, og nu skal arkæologer fra Nordjyske Museer og en konservator fra Bevaringscenter Nord undersøge, hvad der gemmer sig i de mange jordklumper.
Museumsgæster kan se med
De forseglede jordklumper er i vinterferien blevet bragt til Vikingemuseet Lindholm Høje, hvor de bliver udgravet foran museets publikum.
Og museumsgæsterne kan ende med at være vidne til nogle helt ekstraordinære fund de kommende dage.
De forskellige klumper af jord er på forhånd blevet røntgenfotograferet, og de fotos har allerede afsløret, at der blandt andet gemmer sig en usædvanligt stor smykkeopsats med dragtnåle og en halskæde i jordklumperne.
Udgravningen foregår tirsdag til torsdag i tidsrummet 10.00 til 15.00 på Vikingemuseet Lindholm Høje.
Se en livevideo fra tirsdagens udgravning nedenfor: