LIGE NU:

Klimaaktivister dømt efter indtrængning på Nordjyllandsværket

Ni personer er idømt bøder for at trænge ind på Nordjyllandsværket, hvor de lænkede sig til transportbånd.

Seks kvinder og tre mænd, der i september 2016 trængte ind på Nordjyllandsværket i Aalborg, er mandag idømt bødestraf for ulovlig indtrængning. 

Det oplyser forsvarsadvokat Amalie Starch, der har repræsenteret alle ni personer. 

De ni personer kaldte sig selv for Klimaaktivisterne og brød ind på Nordjyllandsværket for at protestere imod Aalborg Kommune, der driver værket og planlægger at fyre med kul helt frem til 2028. 

- Normalt løses sager om ulovlig indtrængning uden for retten, hvor de skyldige idømmes bøde. Men de ni personer var også sigtet efter paragraf 93 for at forstyrre forsyningssikkerheden, siger Amalie Starch.

Her blev de dog frifundet, hvilket skyldes, ifølge Amalie Starch, at der ikke skete et driftsstop som følge af aktionen. 

Flere af aktivisterne havde lænket sig til transportbåndet med kul, men aktionen forstyrrede hverken produktionen af el eller varme. De blev efterfølgende anholdt af politiet.

De ni personer er hver især idømt en bøde på 500 kroner, efter de har modtaget fire dagbøder hver på 125 kroner stykket. 

De dømte, der alle har nægtet sig skyldige i den rejste tiltale, har nu 14 dage til at afgøre, om de vil have sagen prøvet ved en højere retsinstans.

Den samme overvejelse skal anklagemyndigheden gøre sig.