Klinik for sexsygdomme lukker trods overvældende efterspørgsel: - De unge vil ikke testes hos alternativet
De seneste år har 100 procent flere brugere stået i kø til at blive testet for klamydia og gonorré i klinikken. Alligevel er man nødt til at dreje nøglen om - men de unge vil ikke testes hos alternativet.
Gratis test og rådgivning for sexsygdomme, hvor man bliver set og hørt – og får hurtigt svar. Det tilbud er gået rent ind hos de unge i Aalborgs test- og rådgivningsklinik.
Men nu har AIDS-Fondet ikke fået midler på SSA-reserven, som erstatter satspuljerne, der udløb med udgangen af 2022, og derfor må klinikken dreje nøglen om i udgangen af marts.
Jeg er rystet og ærlig talt skuffet over, at de resultater vi leverer, ikke betyder noget.
Forebyggelseschef i AIDS-Fondet
- Den eneste forklaring, jeg kan se, er, at vi er blevet glemt. Vi havde en satspuljebevilling, men satspuljen er lukket, og vi har ikke haft en reel chance for at komme over på SSA-reserven, siger Thomas Hübertz, der er forebyggelseschef i AIDS-Fondet.
Og AIDS-Fondets Checkpoint-klinikker er populære. Faktisk så populære, at man på nuværende tidspunkt ikke har kapacitet til at hjælpe alle dem, der kommer, på grund af mangel af tid. Med en nedskæring vil det tal blive endnu større.
Flere rammes af sexsygdomme
Ifølge AIDS-Fondet bliver flere og flere ramt af sexsygdomme, og det er særligt unge i aldersgruppen 15 til 24 år samt LGBT+ personer, som fylder i statistikken.
Den hyppigste sexsygdom er klamydia, hvor der i 2021 blev fundet 36.633 nye tilfælde, hvoraf 70% var i alderen 15 til 24 år, oplyser AIDS-Fondet
- Sundhedsstyrelsen skønner, at der er omkring 50.000 klamydia-tilfælde om året, så der er samtidig et enormt mørketal. De mange, som ikke bliver testet og behandlet, er med til at drive epidemien, og hvis vi ikke gør noget ekstraordinært, får vi ikke bugt med klamydia, siger Thomas Hübertz, forebyggelseschef i AIDS-Fondet.
Han forklarer desuden, at det er sygdomme som klamydia, gonorré og syfilis, som er i stigning, mens antallet af nye hiv-tilfælde er faldende i Danmark.
Unge vil ikke testet hos alternativet
- De unge er glade for, at vi har åbent, når de har fri. Mange fremhæver, at der er en god stemning, hvor det er trygt at tale om sex og seksualitet. Man får hurtigt svar, og hvis man fejler noget, sørger vores læge for, at man får en recept med det samme, siger Thomas Hübertz og fastslår, at det er vigtige faktorer for, at de unge kommer i klinikken.
- Omvendt vil de holde sig væk, hvis de ikke bliver set og hørt som individer, eller det ikke er trygt at tale om sex.
Vi kommer til at mangle et sted at henvise dem til.
Forebyggelseschef i AIDS-Fondet
- Antallet af brugere i vores klinikker er steget mere end 100 procent de sidste to år. Vi løfter en stor forebyggelses- og rådgivningsopgave, som det offentlige nu selv skal løfte. Og en stor del af vores brugere ønsker ikke at benytte det offentlige sundhedssystem, da de ikke føler sig trygge. De risikerer at blive tabt nu, siger han.
AIDS-Fondet vil nu gå i dialog med politikerne på Christiansborg og gøre opmærksom på den opgave Checkpoint løfter med at bekæmpe ulighed i sundhed. Samtidig vil man have fokus på den geografiske forskel, det giver, når man er nødt til at lukke Checkpoint-klinikker.