Frustreret grillbarejer må ikke udvide på havnen: - Kommunen siger jeg ikke er havnerelateret

I Frederikshavn er der udbrudt strid på havnen om en grillbar. Grillbaren, der primært sælger mad til havnens ansatte, har stor succes. Ejeren vil derfor gerne udvide, kommunen har sagt nej, fordi grillbaren ikke er havnerelateret. Det afslag forstår hverken kunderne eller grillbarens ejer.

Der er trange forhold her hos Fisk og Grill i Frederikshavn. Elisabeth Amtoft Svenden, der havnen er bedre kendt som Lisser, må kante sig rundt om en fryser og varer, der er stablet helt op til loftet for at komme ud på toilettet hos Fisk og Grill I Frederikshavn.

- Jeg plejer at sige, at man ikke må være tyk for at være ansat her, for så kan man ikke kante sig ud på toilettet, men det kan man jo ikke sige til folk, siger Lisser Amtoft Svenden, mens hun viser hvor besværligt, det er at komme på toilettet for grillbaren personale.

Stamsted for folk i kedeldragter

Inde i grillbaren er pladsen også trang, og kunder venter ofte udenfor. Hver dag kommer havnearbejderne troligt for at hente deres frokost, for grillen er populær blandt havnearbejderne. Når klokken rammer 11.30 er der frokostpause på havnen, og så vælter det ind med folk i kedeldragter.

- Vi kan jo ikke være her nogen af os. Jeg er nødt til at tage min mad med hjem eller over i firmaet for at spise, for der er ikke plads til at spise her, siger Jesper Jensen, der arbejder som lagerarbejder hos Norisol, der ligger på Frederikshavn Havn.

Lisser Amtoft Svendsen vil derfor gerne have lov til at udvide grillbaren fra de nuværende 54 kvadratmeter til 137 kvadratmeter plus en tagterrasse. Frederikshavn Kommune har sagt nej til udvidelsen. Lokalplanen siger nemlig at aktiviteterne i området skal være havnerelaterede. Det mener de ikke, at grillbaren er.

- Vi har valgt, at det dernede er en industrihavn. Det er ikke et restaurationssted. Dem, der var der før vi lavede lokalplanen vedrørerende industrihavnen, de kan selvfølgelig være der, og det var grillen, siger Peter E. Nielsen, Formand for Plan- og Miljøudvalget, Frederikshavn Kommune (S). 

Hverken ejer eller kunder forstår afslaget. De mener, at kommunen hindrer en virksomhed med succes i at vokse.

- Min grillbar har ligget på havnen i over 50 år. Den er her for at servicere havnens folk. Det vil jeg da mene er havnerelateret, siger Lisser Amtoft Svendsen.

- Jeg synes, det er ærgerligt at man ikke støtter op om det lokale erhvervsliv. Om det er en grillbar eller et værft, det er akkurat det samme, siger Johnny Studsgaard, der hver dag svinger forbi grillbaren for at en snak og en hotdog.

Kommune vil beskytte andre virksomheder

Afslaget fra kommunen handler om at beskytte de industrivirksomheder, der ligger på havnen. Det er virksomheder, som ofte støjer og støver. Ifølge Peter E. Nielsen er det vigtigt at antallet af mennesker, der besøger grillbaren ikke bliver større, og det vil det blive, hvis grillbaren udvider, mener han. 

Virksomhederne kan i værste fald miste deres miljøgodkendeler, hvis grilbaren for lov til at udvide, og det i så fald koste arbejdspladser, lyder det fra politikeren.

I afslaget står der:

- Lokalplanen lægger desuden vægt på, at nye virksomheder skal placeres efter en miljømæssig vurdering. En grillbar eller en restaurant vil kunne betragtes som forureningsfølsom, og vil derfor kunne lægge begrænsninger på de omkringliggende virksomheder og områdets udvikling som industrihavn. En godkendelse af en ny grillbar på ejendommen vil dermed kunne lægge hindringer for virksomheder i området, hvilket vil være i strid med lokalplanens intentioner om at sikre disse virksomheder.

Peter E. Nielsen mener at ikke, at det går an at give grillbaren en dispensation fra lokalplanen.

- Hvis hun får lov til at udvide, så kan det være at vi mister nogle andre arbejdspladser, siger han.

Restaurant i Kattegatsiloen

300 meter fra grillbaren ligger Kattegatsiloen på havnen. Lisser Amtoft Svendsen undrer sig over at kommunen her lavede en ny lokalplan, så der kunne laves kontorbyggeri og en restaurant. Når det kunne lade sig gøre, så burde hun også kunne få lov til at udvide, men Peter E. Nielsen påpeger, at området hvor Kattegatsiloen ligger, er omfattet af en anden lokalplan.

- De er to forskellige lokalplaner, vi snakker om. Der hvor grillbaren ligger, der ligger der virksomheder og industribygninger tæt op af. Det gør der altså ikke ved siloen, siger Peter E. Nielsen.

Kompromis på otte kvadratmeter

Efter forhandlinger med kommunen har grillbaren nu fået lov til at udvide med otte kvadratmeter, men grillbarejeren mener ikke, at det løser ret meget.

- Der er arbejdsmiljøregler og levnedmiddelkontrolregler, som jeg skal følge. Så det kan jo ende med at jeg må afvikle grillbaren, siger Lisser Amtoft Svendsen.

Lisser Amtoft Svendsen har klaget til Planklagenævnet over kommunens afslag, men hun har endnu ikke modtaget et svar på klagen.


Seneste nyt

fra Nordjylland