Foto: Johnni Isaksen

01:49

Video: Johnni Isaksen

Foto: Johnni Isaksen

1 af 3

Konkurs vendt til succes hos HMK Bilcon

En ny ledelse og større fokus på digitalisering har fået vendt millionunderskud i HMK Bilcon til en sund nordjysk forretning.

Ordrebogen bugner, og produktionen kører i motorolie hos tankvognsvirksomheden HMK Bilcon i Gistrup.

I 2020 regner jeg egentlig med, at vi kommer med både rekordomsætning og rekordresultat.

Peter Jensby, direktør, HMK Bilcon

- Det går ret godt. Vi synes, at det er helt okay, lyder det diplomtiske svar understreget af et bredt smil fra direktør Peter Jensby.

Virksomheden gik konkurs tilbage i 2016, men nye kræfter overtog virksomheden, og en genoprettelsesproces blev igangsat. Og det betød blandt andet et øget fokus på digitalisering og automatisering.

- Vi har flyttet os 30 år fra at være en lidt gammeldags virksomhed, til vi i dag er en produktionsvirksomhed, som bruger IT til at hjælpe, så hverdagen bliver nemmere for os alle sammen, forklarer Peter Jensby. 

Nyt lagersystem og tablets i produktionen

Førhen oplevede virksomhedens medarbejdere ofte, at de manglede dele og stumper til produktionen af tankvognene. Men investeringen i et nyt scanningssystem til lageret betyder, at man har et bedre overblik over lagerbeholdningen.

Læs også Ellemann om skandaleramte miljøskibe: - Jeg har tænkt mig at stirre alvorligt på min styrelse

- Hvis vi laver en lageroptælling i dag, så er vi nede på under en halv procent i afvigelse. Førhen var vi over ti procent i afvigelse på lageret, siger Peter Jensby.  

Men også nye tablets i produktionen, der sørger for, at medarbejderne hele tiden har nyeste produktionstegninger ved hånden, gør hverdagen nemmere.

- På den måde er vi sikre på, at hver gang vi er inde og kigge, så får vi de sidste detaljer med, og vores fejlprocent er simpelthen reduceret, siger direktøren. 

Og det bekræfter virksomhedens ansatte. 

- For bare fem år siden, der kan jeg huske, når vi fik en mappe ud - den vi kalder den grønne mappe, vi arbejder efter - så var der 50 billeder printet ud, som vi så stod og bladrede i. Og i dag kan man så lige hurtigt scrolle ned. Så det har betydet meget i vores hverdag også, forklarer Heine Larsen, tillidspræsentant hos HMK Bilcon. 

Et eksempel til efterfølgelse

Læs også Ulla Astman: Sundhedsudspil kan koste busruter i Nordjylland

Netop i dag mødtes nordjyske erhvervsaktører for at lægge en ny strategi, der skal sikre nordjyske virksomheder vækst i fremtiden – og her kommer digitalisering til at spille en afgørende rolle. Det forudser Erhvervshus Nordjylland, der mener, at andre virksomheder kan tage ved lære af HMK Bilcon. 

- Hvis vi virkelig skal løfte os og sikre bæredygtig vækst i hele nordjylland, så er der behov for, at vi styrker vores digitalisering i alle små og mellemstore virksomheder, siger Lars Erik Jønsson, administrerende direktør hos Erhvervshus Nordjylland.

Med den øgede fokus på digitalisering og de gode takter hos Gistrup-virksomheden, er forventningerne til de kommende regnskaber store.

- I 2020 regner jeg egentlig med, at vi kommer med både rekordomsætning og rekordresultat, slutter Peter Jensby. 

01:49

Foto: Johnni Isaksen

Luk video