LIGE NU:

Lokalplan for Spritten vedtaget: - Nu kan vi sætte det lange ben foran

Med en lokalplan i hånden kan Martin Nielsen og A. Enggaard A/S nu begynde omdannelsen af den historiske industrigrund.

Venstre, Konservative, SF og Liberal Alliance vendte tommelfingeren ned, men kunne ikke stille sig i vejen for godkendelsen af lokalplanen for "Spritten" - de 47.000 kvadratmeter på den gamle spritfabrik i Aalborg.

Lokalplanen har været undervejs siden A. Enggaard A/S og Martin Nielsen overtog området efter spritfabrikkernes lukning, men på grund af politisk tovtrækkeri trak processen ud, så det først var mandag eftermiddag lokalplanen kunne bringes til afstemning i byrådet.

Her blev den så vedtaget, og det glæder Martin Nielsen, der ejer cirka halvdelen af grunden.

- Det er startskuddet til at sætte det lange ben foran, men det bliver ikke noget med at accelerere fra 0 til 100 kilometer i timen på tre sekunder. Der skal tilløb til, siger idémanden, der vil omdanne de historiske fabriksbygninger til et kultur- og kunstmekka, der blandt meget andet skal omfatte et gigantisk kunstværk kaldet Cloud City af den argentinske kunstner Tomàs Saraceno, der ventes at koste 100 millioner kroner. 

Derudover kommer "spritten" til at indeholde et kunstcenter, et hotel, beboelse samt Aalborg Teater, der som nogen af de sidste flytter ind på grunden.

Martin Nielsen kalder det "en skøn fornemmelse" at lokalplanen nu er vedtaget.

- At få en lokalplan og vide hvad man har at gøre med er dejligt. Før var man i et ingenmandsland, men nu kan man komme igang, siger han.

- Jeg ville gerne have været halvt færdig allerede, men ting tager tid, og det har jeg virkelig lært i den her proces, siger han videre og fortæller, at det for ham, og for de aftaler, han allerede har lavet, var vigtigt at lokalplanen blev vedtaget på denne side af sommerferien. Han er dog ikke ked af, at politikerne brugte al tiden op til nu på processen.

- Det har ikke rigtig haft nogen betydning for tidsplanen, for mange af de ting, jeg har arbejdet med, siden vi gik i gang, har også taget længere tid. Men at lokalplanen kom nu, betyder, at vi holder alle deadlines og ikke skal ud og lave aftaler om eller lave helt andre aftaler.

Hvis tingene glider, som der er projekteret, vil de fleste af Martin Nielsens projekter være færdige i sommeren 2020. Han og A. Enggaard rykker nu snart ind på grunden hvor ikke historiske bygninger skal rives ned, mens de historiske skal ryddes indvendigt i det omfang fredningen tillader det.

Aalborg Spritfabrikkers bygninger har stået ubrugte hen siden sommeren 2015 og er siden erklæret for danmarkshistoriens største industrifredning. Det betyder, at de ikoniske bygninger stort set ikke må røres eller ændres på, og derfor har Martin Nielsen og stjernearkitekten Bjarke Ingels' tegnestue BIG været på noget af et arbejde for at modernisere bygningerne uden at ødelægge dem.