Mangel på grise lukkede slagteriet i Sæby: Rasmus tror, udviklingen vil vende
Foto: Jonathan Kjær Troelsen / TV2 Nord
Rasmus Gramskow har haft sit landbrug i halvandet år.
Rasmus Gramkow har en produktion på 19.000 slagtegrise hvert år - og den produktion skal opretholdes.
Rasmus Gramkow har ejet Bundgaardsminde lidt udenfor Vadum i halvandet år. På sin gård producerer han årligt 19.000 slagtegrise, og de er indtil videre blevet sendt til Danish Crown-slagteriet i Sæby.
Men det er snart slut. Et faldende antal grise bliver sendt til slagtning i Danmark, og derfor slagter slagteriet i Sæby den sidste gris i uge 28. Samtidig skruer Tican-slagteriet i Thisted ned for deres produktion.
Antallet af grise har ikke været lavere de seneste 25 år. Ved første kvartal i år var der 10.725.000 grise i Danmark. Det er et fald på 12,2 procent i forhold til sidste år.
Ifølge Rasmus Gramkow har der været en række udfordringer for ham og kollegerne de seneste år.
- Der er ingen tvivl om, at når strøm er dyrt, og foder er dyrt, og noteringen er lav, så er der mange røde alarmer, der ringer, siger han.
Hør mere om udfordringerne med antallet af grise i dansk landbrug i indslaget her:
Forskellige årsager til få grise
Det er blandt andet inflation og krigen i Ukraine, der er årsag til, at svineproducenterne har haft højere omkostninger til foder og strøm.
Derudover har de danske svineproducenter fået en lavere pris for deres svinekød fra de danske slagterier, fremfor hvis de solgte til de tyske.
Merete Lehmann Andersen, der er rådgivningschef hos LandboNord, mener, at der er en række svineproducenter, som de seneste år har lukket ned for deres produktion.
- Generelt er der stor usikkerhed om erhvervet, og mange svineproducenter føler, de er udfordrede, siger Merete Lehmann Andersen.
Bunden er nået
Selvom tallene med et faldende antal grise er dystre, så tror både Rasmus Gramkow og Merete Lehmann Andersen, at udviklingen snart vender.
- Omkostningsniveauet er faldet på energi og foder, og noteringen (prisen, red.) er steget, så det samlede billede er, at det er væsentligt skønnere at være producent nu, end da alle klokker var røde, siger Rasmus Gramkow.
- Priserne på korn går i en bedre retning. Det vil sige, det bliver billigere at købe foder. Prisen på grisen er også steget lidt, men det er stadig lidt under det, som det plejer at være, siger Merete Lehmann Andersen.
Selvom nogle af svineproducenterne i Danmark er begyndt at sende deres grise på slagteri i Tyskland på grund af deres højere priser, så tror Rasmus Gramkow stadig på en lys fremtid for dansk griseavl.
- Jeg er producent i Danmark, og jeg producerer mine grise til dansk slagteri. Slagteriet har betalt høje priser før, hvor der var lave priser i udlandet. Vi er sammen, når det er godt, og så må vi også være sammen, når det er skidt.
- Jeg ser positivt på fremtiden. Jeg tror på, der er en fremtid for dansk griseproduktion.