Modstandere og minister står langt fra hinanden: - Han kunne stort set ikke komme med ét eneste eksempel

Tirsdag var der samråd i Folketinget om den 3. Limfjordsforbindelse, og selvom der stadig er flertal for den, så er modstanden stadig stor.

Asbest og en forbindelse øst om Aalborg.

Det var mest det, som tirsdagens samråd om den 3. Limfjordsforbindelse handlede om, og Transportminister, Thomas Danielsen (V), mener stadig, at den nuværende plan er den bedste løsning.

- Det er en linjeføring, som man har taget sig frem til, undersøgt grundigt helt tilbage fra 2011 og så til i dag, hvor man jo i den tid har haft adskillige linjeføringer i spil, siger Thomas Danielsen.

Transportministeren forholder sig også kritikken fra modstanderne, som går på blandt andet miljøhensyn.

- Det er den bedste linjeføring i en helhedsbetragtning, hvor man tager hensyn til alt lige fra miljø, klima, støj, infrastrukturer i sin helhed. Så man kan jo godt lave beregninger, hvor man bare kan lave en bytunnel, for eksempel en paralleltunnel, som så gør noget godt for trafikken tunnelen, siger han og fortsætter:

- Men det er jo en helhedsbetragtning for hele Nordjylland og for hele oplandet, der kommer sydfra og fra Aalborg by. Så der er det den bedste.

En parallel tunnel med den nuværende vil være en østlig forbindelse over Limfjorden, fremfor den nuværende Egholm-forbindelse, hvor forbindelsen går vest om byen.

Alternativets Torsten Gejl er en af de større modstandere mod en Egholm-forbindelse, og han giver ikke meget for ministerens svar.

- Jeg synes, det viser, at ministeren ved meget lidt om det her. Fordi, som han siger, så er der brugt 50.000 konsulenttimer på at finde ud af, at Egholm-forbindelsen er den bedste løsning. Men han kunne stort set ikke komme med ét eneste eksempel på, hvorfor Egholmforbindelsen er en bedre løsning, end at lave et nyt tunnelrør, siger Torsten Gejl og fortsætter:

- Eller den såkaldte Østløsning, som er billigere, som udleder mindre CO2, som er bedre for miljøet, hvor der ikke er nogen asbestproblematik, og som ikke dræber nogen truede dyrs levesteder.

Asbesten fylder stadig

Og netop som Torsten Gejl nævner, så blev asbesten igen nævnt på samrådet. Her hæfter det Alternative folketingsmedlem sig ved ministerens svar på samrådet, som lød, at der kan være asbest på linjeføringen.

- Der er de ved at bevæge sig lidt. Det var sådan, at under debatten i folketingssalen sagde Venstres ordfører, at der ikke var asbest i linjeføringen. Men nu indrømmer han - det kan der godt være. Så nu skal vi, før den her lov bliver vedtaget, finde ud af, hvor meget asbest der er i vandet, og hvor meget der er på land.

Thomas Danielsen mener dog ikke, at der er de store problemer med asbest på linjeføringen.

- Hvis vi finder yderligere asbest under projektarbejdet, så skal vi jo håndtere det, efter de regler, der er for asbest - ligesom vi gør, når vi arbejder med asbest i øvrigt. Der er ikke fundet asbest i Limfjorden. Men det er almindeligt kendt, at der findes asbest på land, og hvis nu vi rammer ind i det, så håndterer vi det, efter de regler, der er, fortæller Transportministeren. 


Seneste nyt

fra Nordjylland