Nordjysk kommune gennemfører Danmarks første klimaprojekt af sin slags

Aalborg Kommune har sammen med Den Danske Naturfond gennemført et projekt, der hjælper med at sænke Danmarks CO2-udledning.

Et nordjysk projekt, der er det første af sin slags i Danmark, skal hjælpe med at nedbringe Aalborg Kommunes CO2-udledning.

Der er tale om et naturgenopretningsprojekt i Hals Mose. Her har Aalborg Kommune i samarbejde med Den Danske Naturfond genoprettet naturen i den tidligere tørlagte mose.

Dermed bliver der sat prop i udledningen af 2263 tons CO2 årligt. Projektet er det første i forlængelse af den politiske aftale fra 2021 om udtagning af 100.000 hektar lavbundsjord.

- I Aalborg er vi særdeles stolte af at være forgangskommune på de her klima-lavbundsprojekter og herved bidrage markant til det nationale mål om at sænke udledningen af CO2, siger Jan Nymark Thaysen (V), der er rådmand for By og Land i Aalborg Kommune.

Projektet er gennemført med bidrag fra den tilskudsordning på 600 millioner kroner, som er etableret for at sætte skub i klimaprojekter, der nedbringer landbrugets og Danmarks udledning af CO2 ved at udtage klimabelastende lavbundsjorde.

- Det er både godt for os i Nordjylland, men så sandelig også for os alle globalt, at en mose her i den vestlige del af Aalborg Kommune nu bidrager til at reducere hele Danmarks CO2-udslip, siger rådmanden.

- I Aalborg er vi særdeles stolte af at være forgangskommune på de her klima-lavbundsprojekter og herved bidrage markant til det nationale mål om at sænke udledningen af CO2, siger Jan Nymark Thaysen (V), der er rådmand for By og Land i Aalborg Kommune. Foto: Laura Winther Møller
- I Aalborg er vi særdeles stolte af at være forgangskommune på de her klima-lavbundsprojekter og herved bidrage markant til det nationale mål om at sænke udledningen af CO2, siger Jan Nymark Thaysen (V), der er rådmand for By og Land i Aalborg Kommune. Foto: Laura Winther Møller

- Et sandt 'kinder-æg'

Den Danske Naturfond og Aalborg Kommune genopretter naturen i Hals Mose, så vilde dyr og planter får tabte levesteder tilbage. Det sker ved, at vandet igen vender tilbage på 230 hektar marker og naturarealer og genopliver den mose, som var der engang.

- Jeg er meget stolt over, at vi sammen kan hjælpe både natur og klima ved at genoprette naturen, som den var engang. Samtidig bliver der flere gode naturoplevelser til alle i Nordjylland. Det er et sandt 'kinder-æg', siger Bengt Holst, der er formand for Den Danske Naturfond.

- Vi står desværre både i en biodiversitetskrise og klimakrise, men med genopretningen af naturen i Hals Mose ser vi, at der er håb endnu og en vej frem, der kan være med til at løse begge dele, siger Bengt Holst.

Se indslag fra Hals Mose:

Området får ro

Miljøminister Lea Wermellin (S) er enig med Bengt Holst i, at naturen er under pres.

- Projektet i Hals Mose er et glimrende eksempel på, hvordan vores klima- og naturindsatser kan spille samme melodi. Området får nu ro til at hele og vende tilbage til sin naturlige tilstand. Det er godt for klima, natur og alle de borgere, der nu kan se frem til flere flotte og spændende naturoplevelser, siger Lea Wermelin.

Projektet i Hals Mose blev afsluttet i dag torsdag, hvor rådmand Jan Nymark Thaysen satte sig op i gravemaskinen, og flyttede de sidste skovlfulde jord.


Seneste nyt

fra Nordjylland