Nu falder boligpriserne igen: - Jeg er mere tålmodig end bekymret

Efter at have kørt på de høje nagler, er boligmarkedet nu ved at opleve tilbagegang. Det stiller større krav til ejendomsmæglerne, siger indehaver af Home i Aalborg.

Over hele landet er der lige nu faldende aktivitet på boligmarkedet. 

Det mærker man også hos Home i Aalborg. Ser man på bydelen Hasseris, hvor det primært er de lidt større parcelhuse, der er på markedet, så er der lige nu næsten rekordmange i udbud. 

Ser man på boligmarkedet generelt, er der på nuværende tidspunkt 50.000 boliger på markedet, hvor der samme tid sidste år var bare 20.000. 

Renten kan stige igen

Den Europæiske Centralbanks mål er at holde inflationen på cirka to procent om året, men i august kom inflationen op over ni procent. 

Derfor er det et almindeligt redskab for ECB at hæve renten for at presse inflationen ned igen. 

Tidligere på sommeren hævede centralbanken renten med et halvt procentpoint. Det var første gang i 11 år, det skete. Og denne torsdag afholdes endnu et rentemøde, hvor det er forventningen, at renten bliver sat op igen. Det skriver TV2. 

Alligevel er der faldende aktivitet på markedet. 

- Vi har en faldende aktivitet i øjeblikket. Renten, inflationen og energipriserne gør, at folk er lidt mere tilbageholdende. Sammenlignet med sidste år har vi 39 procent færre handler i år end sidste år. Men det skal selvfølgelig høre med i ligningen, at det sidste år var er rekordhøjt antal handler sidste år, lyder det fra Peter Hjortlund, der er indehaver af Home Aalborg- Hasseris.   

Nye tal fra boligsiden viser, at priserne i juli og august på huse og lejligheder faldet med henholdsvis 1,4 procent og 3,2 procent.

På samme tid er renten banken i vejret. Mens renten for halvandet år siden var 0,5 procent på et fastforrentet lån, skal fremtidige boligkøbere betale 5 procent for samme lån i dag. 

Ikke længere et "økonomisk quickfix"

Den måde, køberne agerer på, er også blevet anderledes, end den var sidste år. Ifølge Peter Hjortlund er køberne blevet mere forsigtige, og de søger langt mere rådgivning nu, end de gjorde samme tid sidste år. 

- Vi er kommet tilbage til der, hvor ejendomsmæglerfaget egentlig er et håndværk. Vi skal vise, hvad vi er værd og ikke bare åbne en dør. 

- Det betyder også, at vi skal vide noget om det, vi sælger, og vi skal give dem tryghed og mere information end sidste år, hvor de havde så travlt, at de egentlig ikke havde tid til at søge informationer.

Peter Hjortlund spår, at vi nu kommer til at se ind i et boligmarked, der kommer til at gå noget mere stille og roligt end tidligere, hvor der i højere grad skal være fokus på at kigge langsigtet på den investering, det er at købe en bolig, i stedet for at man handler efter et økonomisk quickfix. 

- Jeg synes ikke, det er bekymrende. Vi har været igennem de her faser før. Jeg vil er nok mere tålmodig, end jeg er bekymret.


Seneste nyt

fra Nordjylland