Foto: Jesper Sterum

Nye hjælpemidler: Nu kan svagtseende stemme helt alene

I Aalborg Kongres og Kulturcenter behøver svagtseende ikke længere hjælp, når de skal finde den rigtige kandidat på stemmesedlen.

Der bliver sat båse med vægge op, gardiner rulles for, og man kan helt privat og uden andre følger med sætte sit kryds hos den kandidat, man mener bedste varetager egne og landets interesser. 

Sådan foregår det for de fleste. Men for nogle vælgere har det været lidt anderledes. Svagtseende personer har som regel fået hjælp fra en valgtilforordnet til at sætte krydset. I Aalborg Kongres og Kulturcenter er det nu slut. 

01:22 Luk video

De har fået sat elektroniske forstørrelsesglas op i nogle af båsene, så svagtseende kan zoome mange, mange gange ind og dermed selv læse teksten, der står på stemmesedlen.

- Den giver jo mulighed for, at vælgerne kan stemme uden hjælp fra en tilforordnet. Vælgeren kan selv klare det, hvis vælgeren kan betjene apperatet. Så kan man være sig selv, når man sætter sit kryds, og det er der mange vælgere, der sætter pris på, fortæller valgstyreformand i AKKC i Aalborg, Vibeke Gamst. 

Tidligere har der været almindelige analoge forstørrelsesglas til rådighed, men nu kan man øge størrelsen på teksten helt efter synsbehov. 

- Vil vil gerne kunne tilbyde så bred en vifte af services som overhovedet muligt. Om det er efterspurgt tør jeg ikke sige, men der er da dem, der bruger det og er glade for det, fortæller Vibeke Gamst. 

Læs også Gensyn med Folketingets tidligere formand: - Jeg har taget min tørn