Foto: Ib William Christensen

Førstegangsvælger: Amalie kan stemme på sig selv

21-årige Amalie Mørkøre Højsholt skal stemme til et Folketingsvalg for første gang - og hun er selv på stemmesedlen.

Mange tusinde unge nordjyder skal i løbet af onsdagen ind og sætte sit første kryds til et Folketingsvalg. Det skal Amalie Mørkøre Højsholt også. Men det er lidt ekstra særligt for Amalie - hun kan nemlig stemme på sig selv. 

Hos de Radikalde Venstre står 21-årige Amalie Mørkøre Højsholt som nummer fire på listen. Lige over den mere rutinerede politiker Marianne Jelved. 

- Det bliver vildt. Det er lidt specielt, at første gang man skal stemme til et folketingsvalg, så kan stemme på sig selv. Det er meget uvirkeligt, man tænker ikke på, det er en selv. Det er bare et navn, man skal sætte et kryds ved, fortæller Amalie Mørkøre Højsholt, kort inden hun skal i stemmeboksen i Kaas Forsamlingshus. 

Hun er et politisk ubeskrevet blad i den store politiker kabale, når 900 kandidater skal kæmpe om Folketingets 179 pladser. Det er dog ikke noget, der rykker på troen på succes, hos den måske kommende folketingspolitiker. 

- Man skal jo altid tro på sig selv ellers, er der jo ingen grund til at stille op. Jeg håber, men vi har mange gode kandidater på listen, så hvor store chancerne er, ved jeg ikke, men jeg tror selv på det, fortæller Amalie Mørkøre Højsholt. 

01:29 Luk video

Mange af Amalie Mørkøre Højholts venner og veninder holder sabbatår, studerer eller har fundet et fast arbejde, mens hun i stedet har kastet sig  over politikken. Ud af de 900 kandidater på landsplan, så er der kun 40 kvinder under 30. 

- Jeg synes, det er enormt spændende selv at kunne være med til at udvikle og have medbestemmelse over, hvordan samfundet skal være, når man selv har mange år tilbage og leve i det, fortæller Amalie Mørkøre Højsholt. 

Valgstederne åbner klokken 8.00 onsdag morgen og har åben frem til klokken 20.00. 

Læs også John tager kandidattest: Hvis du er i tvivl så tag testen