Seneste nyt:

Nyt anlæg skal producere brændstof ved hjælp af røg fra RenoNord

Aalborg Forsyning, Reno Nord og fondsforvalterselskabet Copenhagen Infrastructure Partners vil sammen opføre verdens første kommercielle anlæg, der benytter grøn strøm i kombination med CO2 til at lave grøn metanol.

- Vi har infrastrukturen til det, og vi har arealet til det, lyder det stolt fra Søren Gais Kjeldsen, der er administrerende direktør hos Aalborg Forsyning.

Aalborg Forsyning, Reno Nord og Copenhagen Infrastructure Partners vil sammen opføre et nyt såkaldt "Power to X"-anlæg ved Nordjyllandsværket næsten lige ved siden af Aalborg Forsynings nyrenoverede administrationsbygninger. 

- Det problem, det her anlæg kan løse, er specielt udfordringerne for den tunge trafik. Det er lastbiler, skibe og busser, der kan benytte det her grønne metanol, uddyber Søren Gais Kjeldsen. 

quote Det er jo et anlæg, som virkelig kan få en central rolle, og vise vejen for, hvordan man kan genanvende CO2

Søren Gais Kjeldsen, administrerende direktør, Aalborg Forsyning.

Power-to-X defineres som processen, hvor grøn elektricitet, omdannes til for eksempel brint, syntetiske gasser, brændstoffer eller kemikalier.

 - Det er en af nøglerne. Transport er jo helt centralt, så kan vi finde en metode til at løse det, så er vi langt, siger han.

Her ses området, hvor det nye Power-to-x-anlæg efter planen kommer til at ligge.
Her ses området, hvor det nye Power-to-x-anlæg efter planen kommer til at ligge.
Foto: Aalborg Forsyning

CO2 sendes under Limfjorden 

I stedet for at sende CO2 ud af skorstenenene eller deponere den i undergrunden, vil CO2-udledningen fra Reno Nord fremover blive indfanget og brugt i produktionen af grøn metanol sammen med overskydende vindmøllestrøm.

 - Vi har også muligheden for at aftage den overskudsvarme, der produceres her på stedet, siger Søren Gais Kjeldsen.  

Han fortæller, at CO2'en vil blive indfanget hos Reno Nord og derefter sendt under Limfjorden til Nordjyllandsværket.

Power-to-X anlægget i Aalborg vil årligt genanvende 180.000 tons affaldsbaseret CO2 fra det nordjyske affaldsselskab. Det svarer til den årlige CO2-udledning fra cirka 15.000 danske husstande.

 - Det er jo et anlæg, som virkelig kan få en central rolle, og vise vejen for, hvordan man kan genanvende CO2, Siger Søren Gais Kjeldsen. 

Det første kommercielle anlæg i verden 

Projektet vil være det første af sin slags i verden i kommerciel skala, og det handler om at skabe brændstof til den tunge trafik.

 - Det er en af de store klimaudfordringer i det hele taget, men også i forhold til at nå målsætningen om at sænke udledningen af CO2 med 70 procent 2030, siger Søren Gais Kjeldsen.

Investorer udefra

For at projektet kan blive en realitet, har det været nødvendigt at få investorer udefra. Og her er fondsforvaltningsselskabet Copenhagen Infrastructure Partners trådt til.

- For os er det spændende, fordi vi kan fortsætte med at være en væsentlig spiller i den grønne omstilling i Danmark men også i udlandet, siger Michael Hannibal, der er partner i Copenhagen Infrastructure Partners.

Og behovet er der.

- Der er nogen sektorer, som vi ikke kan elektrificere. Det kan være store skibe, lastbiler og tung trafik. Vi skal have noget, når vi skal have gjort det grønnere, siger Michael Hannibal, der er partner i Copenhagen Infrastructure Partner. 

Begejstret borgmester 

Ifølge borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) er Aalborg Kommune stolte af projektet, der vil sætte en streg under kommunens fremtidsplaner på det grønne område.

- Vi har store ambitioner, og vi er klar til at sætte hånden på kogepladen. Men, hvis det virkelig skal rykke med den grønne omstilling, så skal vi have investeringer udefra, siger han. 

Forude venter stadig en række godkendelser, der skal styr på, men som det ser ud nu, har power to x-anlægget og den grønne metanol en lys fremtid.

- Vi vil i Aalborg Kommune gerne være europæiske mestre i forhold til grøn omstilling. Vi vil jo gerne være med til at finde nogle af de nye løsninger, og nu får vi et af de første anlæg i verden med netop de her løsninger, som virkelig betyder noget konkret. Også i forhold til de her nye brændstoffer, der kan hjælpe den tunge trafik. 

Udsigt til sikker afsætning

Hos Aalborg Forsyning er der samtidig begrundet håb om, at den grønne metanol også kan blive afsat. 

- Jeg har i hvert fald noteret mig, at der er store store selskaber, der har bestilt store skibe, der kan køre på grøn metanol, siger Søren Gais Kjeldsen.