Seneste nyt:

Radikale undsiger aftale om Aalborg Alliancen

Radikale Venstre er gået med i et nyt valgforbund op til kommunalvalget i Aalborg. Et centralt element i valgforbundet er, at de fem partier bag det ikke stemmer for, at der gives 600 mio. kr. til en kommende Egholm-forbindelse.

Fem partier, der stiller op til byrådsvalget i Aalborg til november, forpligter nu hinanden på, at de - hvis de opnår valg - ikke vil støtte, at der via den såkaldte Aalborg Alliance gives 600 millioner kroner til en eventuel Limfjordsforbindelse via Egholm.

Aftalen er en del af et "grønt valgforbund", som de fem har indgået. De fem er Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Trafikalt Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet.

Op til kommunalvalg laver partier og lister tit valgforbund. Det sker for at undgå, at overskydende stemmer går til spilde. Ofte er et valgforbund en rent teknisk aftale uden politiske bindinger, men det grønne valgforbund i Aalborg handler ikke kun om teknik.

"Partierne i valgforbundet er enige om at afvise forslaget om en motorvej hen over Egholm, og at Aalborg Kommune bidrager med 600 millioner kroner til dette projekt," hedder det i aftalen om valgforbundet.

Radikale stemte for Aalborg Alliancen

At Radikale Venstre tilslutter sig dette, vækker opsigt i resten af byrådet. For da et stort flertal i byrådet i 2018 sagde ja til Aalborg Alliancen - en usædvanlig konstruktion, der både vil sikre job og lærepladser, men også tilsiger støtte, også økonomisk, til en ny fjordforbindelse - stemte Radikale Venstre for. På Christiansborg er det flere gange blevet fremhævet som et plus for projektet, at man lokalt er parat til at bidrage med 600 millioner kroner.

Philip Tarning-Andersen, der er formand for Radikale i Aalborg Kommune, vedgår, at hans parti i 2018 gik med i Aalborg Alliancen.

- Men det var under lidt andre vilkår. Der står i aftalen fra 2018, at man støtter en tredje Limfjordsforbindelse. Det gør vi også. Vi ønsker bare ikke, at den går over Egholm, siger han.

Men i 2014 indgik en række partier på Christiansborg en aftale om, at en eventuel tredje Limfjordsforbindelse skulle gå via Egholm. Burde I ikke i 2018 have vidst, at det var det, I reelt sagde ja til?

- Nu er der jo endnu ikke vedtaget noget i Folketinget om linjeføringen. Vi vil gerne have en tredje forbindelse, men ønsker, at det bliver en østlig forbindelse, siger den radikale formand.

Uenighed i valgforbundet

Det sidstnævnte - at der i stedet for en Egholmforbindelse bør laves ekstra rør ved den nuværende Limfjordstunnel - er de fem partier i valgforbundet i øvrigt ikke enige om, fremgår det af aftalen: "Parterne er uenige om nødvendigheden af og det fornuftige i at etablere et ekstra tunnelrør," hedder det.

Udover Radikale er Enhedslisten det eneste andet parti af de fem i valgforbundet, der er repræsenteret i det nuværende byråd. Enhedslisten gik imod Aalborg Alliancen.

De fem partier ønsker alle at bruge flere penge på kollektiv trafik og cykelstier, ligesom man vil have sænket trafikken på bynære motorveje.

En række af de partier på venstrefløjen, der nu har indgået valgforbund, har tidligere flere gange været i valgforbund med byrådets største parti, Socialdemokratiet. Formanden for den socialdemokratiske fællesledelse, Jens Larsen Pedersen, siger til TV2 Nord, at der har været kontakter om mulige valgforbund mellem parterne, men han tager til efterretning, at de fem partier nu har valgt at indgå et valgforbund uden om Socialdemokratiet.

Om den radikale deltagelse i aftalen siger S-formanden, at han "konstaterer, at Radikale nu mener noget andet end i 2018", men derudover ønsker han ikke at kommentere dette.


Forsiden lige nu

Bolbjerg Klint

Færdsel ved ikonisk klint er nu delvist tilladt igen

Projekt Edison

To nordjyske piger vinder stor opfinderkonkurrence

Jan Nymark

Politi ransager kommune: - De har fået alt, de bad om

irish house aalborg

play Nordjyder til fodboldfest: - Danmark vinder 6-0

Bolbjerg Klint

Færdsel ved ikonisk klint er nu delvist tilladt igen

Projekt Edison

To nordjyske piger vinder stor opfinderkonkurrence

Jan Nymark

Politi ransager kommune: - De har fået alt, de bad om

irish house aalborg

play Nordjyder til fodboldfest: - Danmark vinder 6-0

Heine vil have kystsikring

play Heine købte sommerhus for fem år siden - nu kan det ende med at styrte i havet

HanstholmHavn

Hanstholm Havn overgår til kommunen: De økonomiske udfordringer følger med

Borgere i strid om højhusbyggeri - nu skal parterne mødes

Ny læsøfærge

play Viceborgmester kalder ny Læsø-færge for ’fuldstændig tåbelig'

291122 Halberskov vådområdeprojekt pieg 4440

play Landmænd klar til at redde fjord - men bureaukrati spænder ben

Svanelunden Hjørring

16-årig sigtet for voldtægter i park

Heine vil have kystsikring

play Heine købte sommerhus for fem år siden - nu kan det ende med at styrte i havet

Borgere i strid om højhusbyggeri - nu skal parterne mødes

mobilepay

Ung mand skal i fængsel efter stalking og MobilePay-chikane

291122 Giving Tuesday Annette Solskov, Frivillig clal 4432

play Kendte nordjyder holder "Giving Tuesday"

Butikstyverier

play Frygter stigning i butikstyverier op mod jul

aab

Sportsøkonom: Så meget af AaB ryger på udenlandske hænder inden jul

6db56cef-75e3-4c22-9db3-ec6cf1445e96

Shell overtager kæmpe biogas-projekt i Nordjylland

Eftersøgning Skagen

Eftersøgning indstillet: Mand forsvundet til søs er stadig ikke fundet

Retten i Hjørring

Dømt for at voldtage 16-årig på hotelværelse

Thomas Bælum

AaB-salg nærmer sig: Vigtig detalje på plads

ganger

Nordjysk festival præsenterer fire første musiknavne

Til forsiden

Til forsiden