LIGE NU:

Rapport bekræfter Aalborg i strategi: Kultur giver øget sundhed for borgere

Det er da ekstremt interessant, at der er evidens for det vi gør, at det virker. Sådan lyder det fra fungerende rådmand for sundheds- og kulturudvalget i Aalborg Kommune, Jan Nymark Thaysen (V), efter en rapport fra WHO slår fast, at kultur kan bidrage til sundhedsfremme.

Aalborg Kommune har siden 2016 tilbudt særlige grupper en række forskellige kulturaktiviteter netop som en del af sundhedstilbud.

300 borgere har været igennem et 10 ugers forløb som led i kommunens projekt "Kulturvitaminer". Kurset drives i et samarbejde med en række kulturinstitutioner i Aalborg.

Målgruppen er borgere med stress, angst eller depression, og er alle henvist af jobcentrets afdelinger, og der er stor søgning til tilbuddet.

Og nu slår en rapport fra WHO (World Health Organization) fast, at kultur virker godt for folks sundhed.

Rapporten fra WHO bygger på resultater fra over 3000 studier, som er indsamlet de sidste 20 år på tværs af medlemslandene og Rusland og er dermed den mest omfattende evidens gennemgang, der er lavet til dato.

Den overordnede konklusion fra rapporten er, at der er evidens for, at kultur kan bidrage til sundhedsfremme og til forebyggelse af en række mentale og fysiske problemstillinger.

Samtidig er der evidens for, at kultur kan bidrage til behandling og håndtering af akutte og kroniske sygdomme – på tværs af livsforløb.

En rapport, som politikerne i sundheds- og kulturudvalget i Aalborg Kommune netop er blevet præsenteret for, og står det til politikerne, så er det nuværende projekt Kulturvitaminerne langt fra det eneste, der skal være i Aalborg fremadrettet.

- Og så kommer det svære, nemlig det med pengene, for det er netop sådan et område, der ofte kan blive nedprioriteret ved de politiske budgetforhandlinger, fordi det er så svært at måle effekten af, men nu har vi jo rimelig konkret og målbart bud fra selveste WHO på, at det virker, siger fungerende rådmand Jan Nymark Thaysen (V), Aalborg Kommune.

Han understreger, at der også i budgetforhandlinger er stor fokus på forebyggelse og sundhedsfremme, så han regner med, at man vil gå positivt til at finde flere penge til kultur som vitaminindsprøjtning til bedre sundhed.

Politikerne har nu bedt forvaltningen om at arbejde videre med såvel erfaringer og ideer som økonomi på området.