Rasmus fik en fiks ide og droppede studierne: Nu er han direktør i kometvirksomhed
Den relativt unge virksomhed har på få år mangedoblet sin størrelse og med en nyligt indgået aftale med Novozymes, ser det ud til at væksteventyret fortsætter i raketfart.
Ideen til Lyras begyndte som et specialeprojekt ved Aalborg Universitet. I dag består virksomheden af 70 medarbejdere, og mange flere er på vej.
Det var et brændende ønske om at gøre en positiv forskel for klimaet, der drev Rasmus Mortensen til at stifte virksomheden Lyras, hvor han i dag er direktør.
Han var ikke andet end 11-12 år gammel, da han for første gang hørte om klimaforandringer. Det var i forbindelse med en fysiktime i folkeskolen, hvor fysiklæreren forklarede eleverne om global opvarmning og drivhusgasser, og hvad det gjorde ved planeten.
Da han senere kom på universitet, fyldte klimadagsordenen stadig meget i undervisningen, og det undrede ham, at der blev snakket så meget men gjort så lidt.
- Hvis man kigger på det data, der foreligger i forhold til klimaforandringer, så viser det, at vi befinder os på en brændende platform, og det bliver man bare nødt til at anerkende, siger Rasmus Mortensen.
Derfor var han aldrig i tvivl om, at han ville dedikere sin studietid til at forsøge at finde frem til noget, der kunne gøre en reel forskel for klimaet.
UV-lys erstatter pasteurisering
Det var i forbindelse med sit speciale på Aalborg Universitet, at den unge ingeniørstuderende begyndte at undersøge, hvordan man kunne finde mere energibesparende metoder at behandle råmælk på.
- Jeg kunne se, at man kunne spare en hel masse energi, siger Rasmus Mortensen.
Efter at have regnet på flere forskellige metoder, fandt han ud af, at UV-lys var det mest effektive middel til at dræbe uønskede bakterier i flydende væsker.
Ved at udskifte varmebehandlingen med UV-lys og centrifugering kan man reducere energi- og vandforbruget med op til 90 procent, og et anlæg kan mindske CO2 udslippet med op mod 500 tons CO2 om året.
Teknologien kan for eksempel bruges i mejeriindustrien, hvor man normalvis varmer mælk op til 70 grader for at dræbe uønskede bakterier.
Da Rasmus Mortensen sad der og arbejde med sit speciale, gik det op for ham, at han havde fat i noget, der kunne gøre en reel forskel for miljøet, og i det øjeblik traf han en radikal beslutning.
- Jeg ville ikke have, at projektet bare skulle ligge i en skuffe på Aalborg Universitet, når jeg havde afleveret det, så i stedet for at aflevere, så startede jeg egentlig virksomheden, siger Rasmus Mortensen.
Han husker, hvordan familie og venner forsøgte at overtale ham til at gøre studierne færdige, men han var fast besluttet på at føre sin ide ud i virkeligheden i en fart. Han gik straks i gang med at etablere et laboratorie i sin lejlighed i Aalborg, og det var derfra, han lagde de første grønne grundsten til Lyras.
Jo flere anlæg - jo bedre
Rasmus Mortensen understreger, at virksomheden er sat i verden for at sænke CO2 emissionerne fra en tung procesindustri, og at det derfor er vigtigt for ham, at virksomheden vokser sig stor i en fart.
Hans vision er, at Lyras skal være medvirkende til at spare miljøet for minimum en million tons CO2 om året inden 2030.
- Det er vigtigt, at vi vækster hurtigt, og at vi egentlig går efter at blive så store som muligt på kortest tid. Det drejer sig om at få så mange anlæg ud i marken som overhovedet muligt, fordi jo flere vi får ud, jo mere CO2 sparer vi, siger Rasmus Mortensen.
I dag er laboratoriet flyttet ud af dagligstuen og ind i professionelle omgivelser. Lyras har 70 ansatte, og hvis alt går efter planen, skal der ansætte 50 flere alene i 2023.
De nyeste kunder på salgslisten er Arla og Novozymes, og kunder i den størrelsesorden er ganske betydningsfulde, når man præsenterer en ny teknologi, der skal erstatte en 160 år gammel og velkendt metode, som pasteurisering er, fortæller Rasmus Mortensen.
- Virksomhederne skal lige se os an. Hvad er det for en ny dreng i klassen, der er kommet? Er det nogen, man kan stole på? Er det nogen, der har en reel teknologi? Spørger han retorisk og fortsætter:
- Heldigvis er vi der nu, hvor vi har Arla og Novozymes som kunder, og det er en god blåstempling af vores teknologi.