Foto: Ólafur Steiner Gestsson / Ritzau Scanpix

S-næstformand: - Jeg forstår ikke fagbevægelsens nej til Mette F

Mogens Jensen, der er næstformand i Socialdemokratiet, synes, det er ærgerligt, at aalborgenserne ikke får lov at høre Mette Frederiksen tale 1. maj - især hun gør, som hun skal og ikke tager parti i overenskomstforhandlingerne.

Flere andre partier på Christiansborg har allerede taget lønmodtagernes parti i de overenskomstforhandlinger, der er snublende tæt på at ende i konflikt, strejke og lockout.

Men at Socialdemokratiet og formand Mette Frederiksen ikke har villet gøre det samme, er måske ved at hævne sig - onsdag meddelte LO Aalborg, at S-formanden havde fået nej til at tale ved fagbevægelsens arrangement 1. maj. Og det ærgrer Socialdemokratiets næstformand Mogens Jensen. 

Læs også LO: Mette F tilbød sig selv til 1. maj og blev afvist - S afviser

- Det er jo deres beslutning. Personligt vil jeg sige, at jeg er ked af det på aalborgensernes vegne, for jeg tror, alle ved, at Mette Frederiksen plejer at levere en god, gedigen, stærk 1. maj-tale. Og det er ærgerligt, at aalborgenserne ikke får lejlighed til at høre det i år, siger Mogens Jensen.

- Politikerne skal blande sig udenom

Fagbevægelsen mener, at Mette Frederiksen har valgt side, fordi hun ikke vil tage afstand fra regeringens varslede lockout. Hvad mener du om det?

- Det, mener jeg, ikke er rigtigt, og jeg synes, det er en mærkelig begrundelse for ikke at ville invitere Mette Frederiksen, siger Mogens Jensen med henvisning til, at politikerne netop i en overenskomstforhandling traditionelt set har undladt at vælge side, mens forhandlingerne er i gang.

- Det er jo parterne, der skal finde en løsning, og ja, så kan man - hvis man opbruger alle muligheder, hvis en konflikt bryder ud, hvis den begynder at påvirke vitale samfundsinteresser - komme med et politisk indgreb. Men indtil da skal politikere holde nallerne væk, og det gør Mette Frederiksen helt i overensstemmelse med den danske model. Så jeg forstår ikke begrundelsen for, at hun ikke bliver inviteret, siger Mogens Jensen. 

Læs også Valgforsker: LO's nej til Mette F. er bare et bump på vejen

- Der er bare nogle partier, der ikke kan deres historie. Hvis man tror, at man som politiker - uanset parti eller fløj - skal blande sig i en overenskomstforhandling, så er der noget, man har misforstået, tilføjer han.

Mogens Jensen forudser dog ikke, at den nordjyske fagbevægelses afvisning af Mette Frederiksen som 1. maj-taler vil få konsekvenser, nu hvor S-formanden har meddelt, at hun til kommende folketingsvalg stiller op i Aalborg Øst-kredsen.

- Jeg tror ikke, det kommer til at betyde noget. Jeg ved, hvordan Mette Frederiksen bliver modtaget normalt, når hun er i Aalborg, og nu er der nogle fagforeninger, der ikke inviterer hende til et 1. maj-møde - det må vi tage med godt humør. Og så taler Mette et andet sted. Det er deres beslutning. Jeg forstår bare ikke begrundelsen for det, for Mette Frederiksen gør det, som alle politikere skal gøre i en overenskomstsituation, nemlig at blande sig udenom, siger Mogens Jensen. 

Se hele interviewet her:

03:11 Luk video