LIGE NU:

Samråd aflyst: Nu må nordjysk virksomhed alligevel godt byde på Forsvars-udbud

Den nordjyske virksomhed HMK Bilcon har følt sig unfair behandlet, fordi de ikke måtte byde ind på byggeri af vandcontainere på grund af snævre udbudskrav. Men nu annulleres udbuddet – og i en ny udbudsrunde må virksomheden gerne byde ind.

Det skabte hovedrysten ved virksomheden HMK Bilcon, at de ikke kunne byde ind på at bygge vandcontainere til Forsvaret. Et af udbudskravene var nemlig, at virksomheden skulle have lavet lignende projekter indenfor de seneste fem år.

Da Forsvaret ikke har indkøbt nyt materiel i flere år, og da HMK Bilcon ikke har sigtet efter at levere til andre militær i Europa, kunne de ikke leve op til kravet.

- Det er alt for snævre krav, som gør, at små, danske virksomheder ikke har en chance. Man favoriserer udenlandske koncerner, som er kendt for at levere ringe kvalitet, siger Peter Jensby, der er direktør ved HMK Bilcon A/S.

Høj kvalitet straffes

Virksomheden har i 40 år leveret til Forsvaret, og for ti år siden byggede de de nuværende vandcontainere. Containere, der ifølge Peter Jensby er i så høj kvalitet, at de holder i op mod 20 år.

- Det danske forsvar ved godt, at vi har noget af det højeste kvalitet på det her materiel, siger Peter Jensby.

Han bakkes op af det nordjyske folketingsmedlem Preben Bang Henriksen fra Venstre.

- HMK Bilcon har bygget så gode containere for ti år siden, at der ikke har været problemer. Derfor har de ikke haft opgaver på containerne. De var åbenbart så dumme, at de lavede containerne så gode, siger Preben Bang Henriksen ironisk.

- Man bliver nødt til at kigge på Forsvarets indkøb

Sagen har også fået det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen til at reagere. Mandag havde han kaldt i hastesamråd om sagen – men samrådet blev aflyst, fordi udbuddet blev annulleret.

I en mail til Preben Bang Henriksen skriver Claus Hjort Frederiksen:

”Implementering af Forsvarsforliget 2018-23 har givet anledning til at antal og omgang af anskaffelsen genovervejes. Danske virksomheder får således en ny mulighed for at byde ind på opgaven, når Materiel- og Indkøbsstyrelsen gennemfører et nyt udbud.”

Selvom det altså betyder, at HMK Bilcon alligevel vil kunne byde ind på byggeriet, er direktøren stadig skeptisk overfor udbudsreglerne generelt.

- Der er en masse ting, der ikke fungerer i håndteringen af de her udbud. Her og nu har vi fået vores vilje, i og med at udbuddet går om. Men man bliver nødt til at kigge på Forsvarets indkøb, for måden, de håndteres på, er meget anderledes i Danmark i forhold til resten af EU. Danmark er duksedrengene, siger Peter Jensby.

Folketingsmedlem Preben Bang Henriksen har bedt forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen om en gennemgang af udbudsreglerne.

- Det er utilfredsstillende, at vi skal så meget igennem hver gang, siger Preben Bang Henriksen.

ArlaØsterholt_2

play Per lukkede køerne på græs: - Det er fantastisk at opleve

prøven1

Høfde og klitter slides op af vand og bølger: - Det er i 11. time

flysplit til anbj

Flystyrtet i Skagerrak: Da Partnair Flight 394 forulykkede

20210408-114848-L_18Mb

Egholm-forbindelse: Nu kommer Vejdirektoratet med 86 nye svar

ArlaØsterholt_2

play Per lukkede køerne på græs: - Det er fantastisk at opleve

prøven1

Høfde og klitter slides op af vand og bølger: - Det er i 11. time

Til forsiden

Til forsiden