LIGE NU:

Smittet i udlandet: Turister glemmer selvisolation og hopper på flyet

Lige nu opfordres man til at gå i selvisolation i 11 dage, men nogle danskere vælger altså alligevel at flyve hjem, med risiko for at smitte deres medpassagerer.

Når de rejsende lander i Aalborg lufthavn, så er det ikke nødvendigvis kun souvenirs og ferieminder de tager med tilbage. Udenrigsministeriets Borgerservice fortæller, at de har fået flere henvendelser fra danskere, som er blevet smittet i udlandet, men alligevel vælger at tage i lufthavnen og sætte sig på et fly sammen med andre passagerer hjem til Danmark.

I Aalborg lufthavn flyver der hver sommer et væld af charterfly ind og ud af lufthavnen, og derfor vækker nyheden om danskernes selvjustits også harme.

- Det er overhovedet ikke optimalt. Hvis man er smittet skal man gå i isolation, så man ikke er til risiko for andre, siger Ida Bandsholm fra Brønderslev.

- Man kan godt forstå de gerne vil hjem igen, men det er da uheldigt for Danmark at der kommer smitte ind i landet. Det er lidt et dilemma at stå i, om man skal blive dernede eller om man skal tage hjem, siger Julie Davidsen fra København.

- Det er fuldstændig sindssygt. Vi har fået det her privilegie, hvor vi må rejse. Så må man bruge sin fornuft, og tage konsekvensen, hvis det er, siger Jakob Hjorth fra Aarhus.

Nordjysk sundhedsordfører harm

Ifølge tal fra styrelsen for patientsikkerhed, så mener hver femte smittede dansker, at de er blevet smittet i udlandet, og det det bekymrer den nordjyskvalgte sundhedsordfører Per Larsen.

- Det kan man ikke tage kraftig nok afstand fra. Hvis der er nogen der sætter sig ind i et fly, med en positiv test i lommen, så hører det ingen steder hjemme. De risikerer at smitte en masse mennesker med covid, siger Per Larsen (K).

Han mener der bør være konsekvenser, for dem der bevidst bringer smitte med til Danmark.

- Udenrigsministeriet bør udstede nogle klare regler, og så sanktionere dem der bryder reglerne, siger Per Larsen (K).

quote - Man bør testes, inden man overhovedet kan komme på et fly.

Per Larsen, Sundhedsordfører, Konservative.

Hos Udenrigsministeriets borgerservice, ser man smitten stige tværs over europa. Selv om det stadig er muligt at rejse til de fleste europæiske destinationer, så er det stadig vigtigt at man er opmærksom på smitten i området man rejser til.

- Man er nødt til at tænke over, at der er smitte alle steder. Bare fordi man glæder sig er man ikke immun og man kan stadig møde virus, siger Erik Brøgger Rasmussen.

Strengere krav

Hos statens serum institut, opfordrer man til at planlægge sin rejse ud fra risikoen for smitte. Men er uheldet ude, så er der ét råd der gælder over alle andre: Bliv hvor man er og gå i isolation.

Selv om man ikke har symptomer på Coronavirus, så er det ifølge Tyra Grove Krause fra SSI, stadig vigtigt, at man ikke hopper på næste fly hjem.

- Selv om man ikke har symptomer så sidder man stadig tæt sammen og man kan godt smitte hinanden siger Tyra Grove Krause.

Ifølge Per Larsen bør der være strengere krav for at undgå, at de danske turister bringer smitten med hjem.

- Man bør testes, inden man overhovedet kan komme på et fly, siger Per Larsen (K).

I Aalborg lufthavn har dagens rejsende taget deres forholdsregler, hvis nu uheldet er ude.

- Vi har tænkt os at få en test, så vi er sikre. Vi er selv kørt herud i dag, for at undgå at være tæt på andre, hvis vi nu bliver smittet, siger Ida Bandsholm.

- Jeg har stadig en uges ferie mere, så jeg har muligheden for at blive dernede, hvis det skulle gå galt, siger Jakob Hjorth.

- Jeg har valgt slet ikke at tage på ferie i år. Så må vi prøve igen til næste år, siger Julie Davidsen.