LIGE NU:

”Spritten” i slagsmål med kommunen: Storstilet projekt på havnefronten i Aalborg er kørt af sporet

Det ambitiøse projekt med at omdanne den gamle spritfabrik i Aalborg til et center med beboelse, kultur, arkitektur og erhverv er nu blevet sat i bero på ubestemt tid.

Folkene bag det store projekt på den gamle spritfabrik i Aalborgs Vestby har sat "Spritten-projektet" i bero. Det fortæller direktør for Spritten A/S Martin Nielsen.

- Vi har besluttet at sætte projektet omkring Spritten i bero på ubestemt tid. Samtidig vil vi bede det kommunale tilsyn undersøge Aalborg Kommunes ageren i sagen, siger han.

Ifølge Martin Nielsen handler det om to spørgsmål, der skal undersøges nærmere.

- Aalborg Kommune har taget initiativ til en udbygningsaftale med os, som vores juridiske rådgivere har sat spørgsmålstegn ved lovligheden af. Samtidig er der noget, der tyder på, kommunen ikke behandler os ens i forhold til en af vore naboer, lyder det fra Martin Nielsen. 

Kommunen vil fortsætte dialogen

- Det er afgørende for os, at alt omkring Spritten A/S foregår efter bogen, derfor har vi følt os nødsagede til at træffe den hårde, men nødvendige beslutning af sætte projektet i bero, lyder det fra Martin Nielsen.

- Der er ikke noget at komme efter 

En udbygningsaftale er en aftale mellem en kommune og en grundejer om for eksempel at dele ansvaret for udbygning af veje, stier eller anden infrastruktur ved et byggeprojekt.

Sent fredag aften har TV2 Nord talt med Anders Fokdal, der er direktør i Aalborg Kommunes By- og Landskabsforvaltning. Han ærger sig over, at projektet nu er at i bero. 

- Det er altid en træls situation. Det er jo en del af projektet. Det er den del af projektet, der ligger i spritten A/S. Vi håber, at de hurtigt kommer tilbage på sporet igen, siger han. 

Ifølge Martin Nielsen skal det kommunale tilsyn undersøge kommunens ageren ift. en udbygningsaftale, som han mener, er lavet. Han mener ikke, det er gået efter bogen. Er det det? 

- Han er sin gode ret til at bruge, de systemer, der er. Men vi mener jo selvfølgelig ikke, at der er noget at komme efter. En udbygningsaftale er et værktøj man kan bruge, når man laver en lokalplan. Men i så fald skal der laves en ny lokalplan - og på nuværende tidspunkt er der ingen af delene. Det har været drøftet som mulighed, men der er vi slet ikke, fortæller Anders Fokdal. 

Ikke det første problem ved de gamle spritfabrikker


Tilbage i 2019 stødte projektet Cloud City og Martin Nielsen også ind i problemer. Dengang blev byggeriet af eksklusive lejligheder sat i bero, fordi at ingeniørfirma havde regnet forkert på prisen for en parkeringskælder. Det mente Martin Nielsen i hvert fald. 

Ingeniørfirmaet COWI skrev dengang til TV2 Nord, at de ikke var enige i den udlægning. 

- Vi er naturligvis kede af på byens vegne, at der nu er sket en opbremsning af Harbour Gate-projektet. Men vi er også meget ærgerlige over, at Martin Nielsen har den opfattelse, at COWI er skyld i dette. Den opfattelse er vi meget uenige i, skrev pressechefen i COWI Charlotte Holm.

Artcenter Spritten
Artcenter Spritten
Foto: Tegnestuen PRAKSIS

Fond: Cloud City lever i bedste velgående

Fonden Artcenter Spritten har i en skriftlig meddelelse til TV2 Nord understreget, at kunsthallen ikke er i fare ved den aktuelle disputs.

"Vi er i Fonden Artcenter Spritten kede af at erfare, at selskabet bag udviklingen af dele af den gamle spritfabrik, Spritten A/S, sætter udviklingen af deres del af fabrikken i bero på ubestemt tid. Det er naturligvis kedeligt nyt for en fond, der har som ambition at skabe fremtidens kunsthal og Aalborgs nye vartegn i skikkelse af den fem etager høje monumentale skulptur Cloud City.


Planlovens paragraf 21 om udbygningsaftaler

Såvel Cloud City som den kommende kunsthal lever imidlertid i bedste velgående. Fonden Artcenter Spritten er en selvstændig enhed såvel juridisk som økonomisk. Udviklingen af en fredet og historisk fabrik er et kolossalt projekt. Rigtig mange mennesker lægger enorme kræfter i den omfattende planlægning af hele den nye bydel. Og mens vi håber, at Spritten A/S vil lykkes med at få kabalen til at gå op og snarest være tilbage på sporet, så fortsætter vi naturligvis efter planen arbejdet med at udvikle det, der bliver en både fantastisk og nytænkende kunstinstitution til glæde for Aalborg og Nordjylland", står der i meddelelsen.

I en pressemeddelelse skriver entreprenørvirksomheden A. Enggaard, der står bag udviklingen af de gamle industribygninger på Spritten, at det er beklageligt at udviklingen af området nu er sat i bero. 

- Det er beklageligt, idet de oprindelige industribygninger bør spille en vigtig rolle i den igangværende udvikling af den nye bydel, og hos A. Enggaard A/S håber vi, at arbejdet kan påbegyndes igen inden for en overskuelig fremtid, fremgår det. 

40_percent

play Det sidste slag er slået: Jan Ø. Jørgensen lægger ketcheren på hylden

Ambulance med udrykning genrebillede

Pige på halvandet år kørt ihjel af traktor

Aalborg sygehus universitetshospital

play Sygeplejerskers strejke giver overbelægning på Aalborg Universitetshospital

Gistrup skole

play Aalborg Kommune tvinges til at bruge 70 millioner til genopbygning af skoler

40_percent

play Det sidste slag er slået: Jan Ø. Jørgensen lægger ketcheren på hylden

Ambulance med udrykning genrebillede

Pige på halvandet år kørt ihjel af traktor

Aalborg sygehus universitetshospital

play Sygeplejerskers strejke giver overbelægning på Aalborg Universitetshospital

Til forsiden

Til forsiden