”Spritten” i slagsmål med kommunen: Storstilet projekt på havnefronten i Aalborg er kørt af sporet

Det ambitiøse projekt med at omdanne den gamle spritfabrik i Aalborg til et center med beboelse, kultur, arkitektur og erhverv er nu blevet sat i bero på ubestemt tid.

Folkene bag det store projekt på den gamle spritfabrik i Aalborgs Vestby har sat "Spritten-projektet" i bero. Det fortæller direktør for Spritten A/S Martin Nielsen.

- Vi har besluttet at sætte projektet omkring Spritten i bero på ubestemt tid. Samtidig vil vi bede det kommunale tilsyn undersøge Aalborg Kommunes ageren i sagen, siger han.

Ifølge Martin Nielsen handler det om to spørgsmål, der skal undersøges nærmere.

- Aalborg Kommune har taget initiativ til en udbygningsaftale med os, som vores juridiske rådgivere har sat spørgsmålstegn ved lovligheden af. Samtidig er der noget, der tyder på, kommunen ikke behandler os ens i forhold til en af vore naboer, lyder det fra Martin Nielsen. 

Kommunen vil fortsætte dialogen

I en mail fra Aalborg Kommune fremgår det at: 


Aalborg Kommunes By- og Landskabsforvaltning har i længere tid haft drøftelser med parterne på Spritten vedrørende deres ønsker om ændringer i forhold til den gældende lokalplan.


Ejerne af Spritten A/S, som står for opførelse af Harbourgate-bygningen og omdannelse af de eksisterende fredede bygninger, har haft et ønske om yderligere byggeretter, hvilket kræver udarbejdelse af en ny lokalplan. I den forbindelse har Aalborg Kommune haft dialog med parterne på Spritten om udarbejdelse af en ny lokalplan, og i samme forbindelse har planlovens mulighed for udarbejdelse af en frivillig udbygningsaftale vedrørende infrastrukturanlæg (som fx en havnefront) også været drøftet. Der har dog på intet tidspunkt foreligget et udkast til hverken en ny lokalplan eller en udbygningsaftale vedrørende havnefronten. Den eksisterende lokalplan giver bl.a. mulighed for opførelse af Harbourgate-bygningen, og den vil Spritten A/S kunne opføre inden for rammerne af den gældende lokalplan. Der har ved udnyttelse af byggeretten i den gældende lokalplan ikke været drøftet nogen udbygningsaftale vedrørende havnefronten.


Aalborg Kommune er naturligvis indstillet på - på grundlag af den eksisterende lokalplan - at fortsætte dialogen med Spritten A/S samt områdets øvrige parter, som på ingen måde har indstillet deres aktiviteter. Det er meget beklageligt, at Spritten A/S har set sig nødsaget til at sætte deres projekter i bero, og kommunen håber, at Spritten A/S snarest ønsker at genoptage deres aktiviteter.- Det er afgørende for os, at alt omkring Spritten A/S foregår efter bogen, derfor har vi følt os nødsagede til at træffe den hårde, men nødvendige beslutning af sætte projektet i bero, lyder det fra Martin Nielsen.

- Der er ikke noget at komme efter 

En udbygningsaftale er en aftale mellem en kommune og en grundejer om for eksempel at dele ansvaret for udbygning af veje, stier eller anden infrastruktur ved et byggeprojekt.

Sent fredag aften har TV2 Nord talt med Anders Fokdal, der er direktør i Aalborg Kommunes By- og Landskabsforvaltning. Han ærger sig over, at projektet nu er at i bero. 

- Det er altid en træls situation. Det er jo en del af projektet. Det er den del af projektet, der ligger i spritten A/S. Vi håber, at de hurtigt kommer tilbage på sporet igen, siger han. 

Ifølge Martin Nielsen skal det kommunale tilsyn undersøge kommunens ageren ift. en udbygningsaftale, som han mener, er lavet. Han mener ikke, det er gået efter bogen. Er det det? 

- Han er sin gode ret til at bruge, de systemer, der er. Men vi mener jo selvfølgelig ikke, at der er noget at komme efter. En udbygningsaftale er et værktøj man kan bruge, når man laver en lokalplan. Men i så fald skal der laves en ny lokalplan - og på nuværende tidspunkt er der ingen af delene. Det har været drøftet som mulighed, men der er vi slet ikke, fortæller Anders Fokdal. 

Ikke det første problem ved de gamle spritfabrikker


Tilbage i 2019 stødte projektet Cloud City og Martin Nielsen også ind i problemer. Dengang blev byggeriet af eksklusive lejligheder sat i bero, fordi at ingeniørfirma havde regnet forkert på prisen for en parkeringskælder. Det mente Martin Nielsen i hvert fald. 

Ingeniørfirmaet COWI skrev dengang til TV2 Nord, at de ikke var enige i den udlægning. 

- Vi er naturligvis kede af på byens vegne, at der nu er sket en opbremsning af Harbour Gate-projektet. Men vi er også meget ærgerlige over, at Martin Nielsen har den opfattelse, at COWI er skyld i dette. Den opfattelse er vi meget uenige i, skrev pressechefen i COWI Charlotte Holm.

Artcenter Spritten
Artcenter Spritten
Foto: Tegnestuen PRAKSIS

Fond: Cloud City lever i bedste velgående

Fonden Artcenter Spritten har i en skriftlig meddelelse til TV2 Nord understreget, at kunsthallen ikke er i fare ved den aktuelle disputs.

"Vi er i Fonden Artcenter Spritten kede af at erfare, at selskabet bag udviklingen af dele af den gamle spritfabrik, Spritten A/S, sætter udviklingen af deres del af fabrikken i bero på ubestemt tid. Det er naturligvis kedeligt nyt for en fond, der har som ambition at skabe fremtidens kunsthal og Aalborgs nye vartegn i skikkelse af den fem etager høje monumentale skulptur Cloud City.


Planlovens paragraf 21 om udbygningsaftaler

På opfordring fra en grundejer kan kommunalbestyrelsen indgå en udbygningsaftale med grundejeren for områder, der i kommuneplanen er udlagt til byzone eller sommerhusområde, jf. § 11 a, stk. 1, nr. 1, samt for områder i landzone.

Stk. 2. Udbygningsaftaler kan indgås med henblik på at

  1. opnå en højere kvalitet eller standard af den planlagte infrastruktur i et område,
  2. fremrykke lokalplanlægningen for et område, der i kommuneplanens rammebestemmelser er forudsat lokalplanlagt for bebyggelse, herunder byomdannelse, men hvor lokalplanlægning vil være i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser, eller
  3. ændre eller udvide de byggemuligheder, der fremgår af kommuneplanens rammebestemmelser eller lokalplanen for det pågældende område, på betingelse af, at grundejeren kun skal bidrage til at finansiere infrastrukturanlæg, som det ikke vil påhvile kommunen at etablere.

Stk. 3. Udbygningsaftalen kan kun indeholde bestemmelser om, at grundejeren helt eller delvis skal udføre eller afholde udgifterne til de fysiske infrastrukturanlæg, som skal etableres i eller uden for området for at virkeliggøre planlægningen.

Stk. 4. Oplysning om, at der foreligger et udkast til udbygningsaftale, skal offentliggøres samtidig med offentliggørelsen efter § 24 af forslag til kommuneplantillæg og lokalplan. Offentliggørelse skal ske i det register, som erhvervsministeren har oprettet i medfør af § 54 b. § 26, stk. 1, finder tilsvarende anvendelse for oplysningerne om udkastet til udbygningsaftale.

Stk. 5. Kommunalbestyrelsens indgåelse af udbygningsaftalen skal vedtages samtidig med lokalplanens endelige vedtagelse, og oplysning om aftalens indgåelse skal offentligt bekendtgøres. Oplysninger om udbygningsaftalen skal være offentligt tilgængelig. Offentliggørelse skal ske i det register, som erhvervsministeren har oprettet i medfør af § 54 b. § 31, stk. 1, finder tilsvarende anvendelse for udbygningsaftalen.


kilde: danskelove.dk

Såvel Cloud City som den kommende kunsthal lever imidlertid i bedste velgående. Fonden Artcenter Spritten er en selvstændig enhed såvel juridisk som økonomisk. Udviklingen af en fredet og historisk fabrik er et kolossalt projekt. Rigtig mange mennesker lægger enorme kræfter i den omfattende planlægning af hele den nye bydel. Og mens vi håber, at Spritten A/S vil lykkes med at få kabalen til at gå op og snarest være tilbage på sporet, så fortsætter vi naturligvis efter planen arbejdet med at udvikle det, der bliver en både fantastisk og nytænkende kunstinstitution til glæde for Aalborg og Nordjylland", står der i meddelelsen.

I en pressemeddelelse skriver entreprenørvirksomheden A. Enggaard, der står bag udviklingen af de gamle industribygninger på Spritten, at det er beklageligt at udviklingen af området nu er sat i bero. 

- Det er beklageligt, idet de oprindelige industribygninger bør spille en vigtig rolle i den igangværende udvikling af den nye bydel, og hos A. Enggaard A/S håber vi, at arbejdet kan påbegyndes igen inden for en overskuelig fremtid, fremgår det. 


Forsiden lige nu

Banko

Kunne du tænke dig en bankohal? Nu har du chancen

280224 one og Freddy Larsen jewi 14616

Lone og Freddys hus skal væltes for at gøre plads til motorvej - men de ved ikke hvornår

Helen Brink

Pludselig en dag kunne Helen ikke sige sit eget navn – først 27 år senere fik hun hjælp af botox

Billede1

Vær opmærksom i trafikken: Her skal du fra i dag sænke hastigheden

Linnea og Marcs datter blev født på en dato, der ikke eksisterer hvert år

Banko

Kunne du tænke dig en bankohal? Nu har du chancen

280224 one og Freddy Larsen jewi 14616

Lone og Freddys hus skal væltes for at gøre plads til motorvej - men de ved ikke hvornår

Helen Brink

Pludselig en dag kunne Helen ikke sige sit eget navn – først 27 år senere fik hun hjælp af botox

Billede1

Vær opmærksom i trafikken: Her skal du fra i dag sænke hastigheden

Linnea og Marcs datter blev født på en dato, der ikke eksisterer hvert år

rideklub 1

Omstridt rideklub har taget stor beslutning

20230930-182700-L-5360x3576ma

Aalborg Håndbold klar til Champions League-kvartfinale

290224 Thorup Maskinhandel kasc 14670

Emil fik stjålet udstyr for 400.000 kroner: Nu er det utrolige sket

290224 290224 Aalborg Forsyning: pumpehuse og Pernille yuri 14638

Det handler om dit, mit og vores drikkevand: Aalborg Forsyning tordner mod lovforslag

gallery Se billederne: Her er Danmarks dyreste autocamper

290224 Skudår fødselsdag nara 14662

Jytte har levet i 80 år, men fylder kun en fjerdedel: Blev drillet af søskende, fordi hun ikke havde “rigtig fødselsdag”

290224 290224 Nedbrændt vaskeri vasker igen thma 14668

play - Det var bare det, der ikke skulle ske. Det var ikke sådan, vores fremtid skulle se ud

NY 270224 IN 19 Demente overfalder hinanden V1.mxf Still

Plejehjemsansatte udsættes for kvælertag og spyt: Personalet får kurser i magtanvendelse

rideklub 1

Omstridt rideklub har taget stor beslutning

20230930-182700-L-5360x3576ma

Aalborg Håndbold klar til Champions League-kvartfinale

290224 Thorup Maskinhandel kasc 14670

play Emil fik stjålet udstyr for 400.000 kroner: Nu er det utrolige sket

290224 290224 Aalborg Forsyning: pumpehuse og Pernille yuri 14638

play Det handler om dit, mit og vores drikkevand: Aalborg Forsyning tordner mod lovforslag

gallery Se billederne: Her er Danmarks dyreste autocamper

290224 Skudår fødselsdag nara 14662

Jytte har levet i 80 år, men fylder kun en fjerdedel: Blev drillet af søskende, fordi hun ikke havde “rigtig fødselsdag”

290224 290224 Nedbrændt vaskeri vasker igen thma 14668

play - Det var bare det, der ikke skulle ske. Det var ikke sådan, vores fremtid skulle se ud

NY 270224 IN 19 Demente overfalder hinanden V1.mxf Still

Plejehjemsansatte udsættes for kvælertag og spyt: Personalet får kurser i magtanvendelse

1510 vindmøller lindø

Omfattende vindmølle-projekt bliver langt mindre end ventet

20140515-211115-L-4121x2814ma

Aldrig set før: Nordjysk fodboldspiller tager barsel

280224 Morten Mejdahl maje 14615

Stolt Venstre-slægtsmedlem truer med udmeldelse

astman wormslev nyt

play PORTRÆT: Nu skal Ulla Astman være kontorchef og bedstemor

20240110-185556-5-9166x6111ma

Stjal vinflasker og kom dem i bukserne - så gik det galt

Politi politimotorcykel

Kæmpe efterforskning efter borgerhenvendelse: Knaldet for 3,8 mio. kr. GPS-udstyr

20200703-213110-2-1920x1280we

Sulten tyv stjal vindruer og kyllingelår

290224 eh aalborg pressefoto

Kommende ligamodstander hugger Aalborg-bomber

1510 vindmøller lindø

Omfattende vindmølle-projekt bliver langt mindre end ventet

20140515-211115-L-4121x2814ma

Aldrig set før: Nordjysk fodboldspiller tager barsel

280224 Morten Mejdahl maje 14615

Stolt Venstre-slægtsmedlem truer med udmeldelse

astman wormslev nyt

PORTRÆT: Nu skal Ulla Astman være kontorchef og bedstemor

20240110-185556-5-9166x6111ma

Stjal vinflasker og kom dem i bukserne - så gik det galt

Politi politimotorcykel

Kæmpe efterforskning efter borgerhenvendelse: Knaldet for 3,8 mio. kr. GPS-udstyr

20200703-213110-2-1920x1280we

Sulten tyv stjal vindruer og kyllingelår

290224 eh aalborg pressefoto

Kommende ligamodstander hugger Aalborg-bomber

Til forsiden

Til forsiden