Tatovør: - Hvis vi ikke får lov at åbne, er det katastrofalt
Brian Grønhøj forventer ikke at kunne udbetale løn til sine ansatte, hvis ikke de må genåbne.
Tatovører, frisører og storcentre stod ikke på listen, da en ekspertgruppe mandag fremlagde en række forslag til genåbning af samfundet. "Vi er meget hårdt ramt", lyder det.
- Vi er meget hårdt ramt og vi er frustrerede over, at vi ikke kan se en ende på det.
I en tattoo-shop på Vesterbro i Aalborg sidder Brian Grønhøj og venter. Eller afventer. Kassen er tom. Frustrationerne er enorme.
- Nu er det rigtig hårdt. Vi aner ikke, hvad vi skal gøre, hvis vi skal udbetale løn til den første. Vi har udsat betaling af moms og gjort, hvad vi kan. Vi synes, vi har gjort det godt indtil nu, men nu kan vi faktisk ikke mere, siger indehaver og tatovør i Artistic Tattooing, Brian Grønhøj.
100 meter derfra ligger frisøren Art of Hair. Her sidder medindehaver Henrik Brandt med en lignende fornemmelse.
- Som udgangspunkt tænker jeg, at det er rigtig træls. Vi har glædet os rigtig meget til at komme i gang, og vi har været klar til det i et længere stykke tid.
Frisørsalonens to indehavere har tre ansatte, og de bliver, ifølge Henrik Brandt, hjulpet godt på vej af hjælpepakkerne.
- Vores kunder er desperate efterhånden. Vi møder også nogen, som har forsøgt sig selv, og de undskylder for det arbejde, de har lavet på deres hår.
Her er ekspertgruppens anbefalinger
Hele landet
- Butikker op til 5000 kvadratmeter genåbnes med afstandskrav (åbningen gælder dog ikke butikker i storcentre)
- Udendørs kulturinstitutioner genåbnes med krav om negative test
Særligt for Nordjylland
- Afgangselever i grundskoler, ungdomsuddannelser og voksenuddannelser kan komme tilbage med 50 procent fremmøde
- Alle efterskoler genåbner med fuldt fremmøde
Aalborg Storcenter: Indretning er corona-venlig
Skuffelsen i Aalborg Storcenter er også til at få øje på, efter det mandag kom frem, at storcentrene ikke er inkluderet i eksperternes anbefalinger for genåbning 1. marts.
- Det er træls, og så er det sagt på godt nordjysk. Vi kan overholde alle de restriktioner, der er, hvis vi bare kunne få lov til at åbne, siger Preben Bjerregaard som er centerchef i Aalborg Storcenter.
Han fortæller, at Aalborg Storcenter med sine meget brede gange er yderst velegnet til at byde handlende velkommen indendøre på en forsvarlig måde, men det får de ikke lov til at vise i denne omgang, og det gør ondt, siger han.
- Vi har corona-vagter, vi har afspritning, vi holder til højre på gangene, og vi er så klar. Men når det så er sagt, så har vi også fuld forståelse for, at den her oplukning skal ske i forskellige tempi, siger han.
Ifølge Preben Bjerregaard er storcentrene indrettet på meget forskellig vis, men han forstår også godt, at det er en svær opgave for politikerne at skulle differentiere mellem dem, og at de derfor skærer alle over en kam.
- Der er jo stor forskel på de fysiske rammer i stormagasiner og storcentre. Vores gange er otte meter brede, men sådan er det nok ikke i Magasin på Kongens Nytorv i København, men det er nok svært for politikerne at forholde sig til, siger han og understreger, at de respekterer retningslinjerne, men at de er ærgerlige over udsigterne.
- Vi prøver at holde røven oppe på hinanden.
Inde i centrum holder indehaveren af Artistic Tattooing butikken ren og klar, og Brian Grønhøj booker kunder om hver uge i tilfælde af, at de må åbne.
- Kunderne er ved at blive utålmodige, og vi kæmper mod, at nogle kunder begynder at søge andre steder hen. Når jeg siger andre steder hen, mener jeg, det er en kriminel subkultur, som sidder flere steder i byen og tatoverer uden lovgivning, uden moms, uden skat. Det er super konkurrenceforvridende og meget frustrerende, når man er i dårligt humør over, at der ikke kommer penge ind, siger Brian Grønhøj.
Han kalder det 'sundhedsmæssigt katastrofalt', at kunderne søger mod uofficielle alternativer. Desuden mener han, at det er umoralsk overfor butiksejere som ham selv med 15 ansatte.
- Jeg prøver ikke at tænke på det. Vi er en god familie af tatovører, og vi prøver at holde røven oppe på hinanden, men vi nærmer os kanten af den økonomiske afgrund, hvis vi ikke finder på noget.
- Vi gør, som der bliver sagt
100 meter længere oppe ad Vesterbro er Henrik Brandt mere afslappet og tager genåbningen, som den kommer.
- Hvis nogen siger at vi skal holde lukket, som har en lang uddannelse, så retter vi os efter det. Ligesom vi er dygtige på vores fag, og ingen skal komme og fortælle os, hvordan vi skal gøre. Vi har fuld tillid til, at det, der bliver sagt, er det, vi gør.
Henrik Brandt vil ikke kloge sig på genåbningen, men havde håbet på at få lov til at klippe hår, i stedet for at andre skal sælge kopper, siger han.
- Uanset hvornår vi får lov til at åbne, glæder jeg mig til at skulle i gang igen. Om det er om 14 dage eller efter påske… der er godt nok lang tid til efter påske, men hvis det er det, der skal til, så er det det. Vi gør, som der bliver sagt, om det er på grund af coronakrisen eller fagforeningen.