Teleindustri garanterer: Bedre dækning på vej til Nordjylland
Mobildækningen i Nordjylland er flere steder langt fra optimal, men der er forbedring på vej, lover teleselskaberne i Fokus.
Intet signal. Det er en kendsgerning, nogle nordjyder oplever, når de forsøger at ringe fra deres mobiltelefon.
Det er ikke godt nok. Danmark er alt for lille et land til at have så store forskelle.
Bjarne Laustsen (S), medlem af folketingets klima-, energi- og forsyningsudvalg.
Mobildækningen er flere steder i Nordjylland dårlig eller nærmest ikke eksisterende, og det giver udfordringer, når forbindelsen driller. I denne uges udgave af Fokus fortæller indehaver af Dokkedal Camping Joachim Jørgensen, hvad dårlig dækning har af konsekvenser for ham som campingplads-indehaver.
- Det koster kunder. Under corona har vi haft nogen, der måtte rejse før tid, fordi de regnende med, at de kunne sidde her og lave deres hjemmearbejde, men det har de ikke kunnet. Det burde være et krav, at de kan bruge det (mobilnetværk, red.) de har betalt for, siger Joachim Jørgensen.
Ved den seneste større kortlægning af mobildækningen i Nordjylland, som blev foretaget for Region Nordjylland i 2016, blev der fundet 60 steder i regionen, hvor der var ’grundlag for forbedring af signalet’. Ifølge et nordjysk valgt medlem af folketingets klima-, energi- og forsyningsudvalg, Bjarne Laustsen (S).
- Det er ikke godt nok. Danmark er alt for lille et land til at have så store forskelle, siger Bjarne Laustsen.
Corona har understreget behovet
De seneste måneder har coronavirus øget brugen af hjemmearbejde. En ’coronaandenbølge’ kan betyde at endnu flere snart får besked på at flytte arbejdspladsen hjem, og så er stabil mobildækning en nødvendighed, som nordjyder i anno 2020 godt kan tillade sig at forvente, mener Bjarne Laustsen.
- I et velfærdssamfund er det noget, man forventer. Vi stiller hele tiden nye krav, og så bliver der nogle huller, men det skal der findes løsninger på, og det skal vi stille krav om, når der kommer udbud til de, der vil byde ind og tjene penge, hvor der er mange, der skal de også være solidariske over for ’Maren i Kæret’.
Telebranchen investerede i 2019 over otte milliarder kroner i udbygning og opgradering af mobilnetværket. Alligevel erkender direktør i Teleindustrien Jakob Willer, at der fortsat er brug for forbedring flere steder i der nordjyske. Forbedringer, der er på vej, men derudover bærer de nordjyske mobilbrugere også selv en del af ansvaret for at kunne få det optimale ud af mobilnetværkene.
Ifølge Jakob Willer er der flere bump på vejen mod en bedre mobildækning i Nordjylland. Der områder, hvor der ikke bor ret mange mennesker, og hvor det derfor ikke er attraktivt for teleselskaberne at investere ud fra et forretningsmæssigt perspektiv. Der kan være fredede arealer, hvor det ganske enkelt ikke er tilladt at sætte master op, og så skal der også findes en lodsejer, der vil afgive plads til, at der kan blive stillet telefonmaster op.
- Vi er nået til et niveau, hvor Danmark har en digital infrastruktur, der er den absolut bedste i hele Europa. Og de seneste år er der udbygget massivt i Nordjylland – der er sat rigtig mange master op, og i de kommende år er der planlagt 60 nye udbygninger i regionen, som skal lukke mobilhuller, siger Jakob Willer.