Velkendt problem: Kurt må ud i haven for at fange mobilsignal

Efter TV2 Nords omtale de seneste dage af problemer med dårligt mobilsignal på Gjøl og i Guldbæk, har en lang række nordjyder skrevet til os. Og konklusionen er tilsyneladende klar: Talrige steder i Nordjylland mangler et ordentligt mobilsignal.

Hjemme hos Kurt Christoffersen er det så som så med mobilsignalet. På sin landejendom udenfor Lendum må både han og hustruen en tur ud i haven, hvis telefonen skal fange et brugbart mobilsignal.

- Vi er jo ikke nogle vårharer længere, så hvis en af os bliver syge, så har vi et lille problem. Vi skal i hvert fald ud i haven for at få bare en smule forbindelse, fortæller den 82-årige vendelbo.

Kurt Christoffersen er en af de nordjyder, som har taget kontakt til TV2 Nord efter vores dækning af problematikken med dårligt mobilsignal de seneste dage. Mandag fortalte vi historien om Brian Christensen fra Gjøl, som ikke kunne ringe 1-1-2 efter et uheld med en rundsav, og i går bragte vi historien om, at dårligt eller slet intet mobilsignal også er hverdag i landsbyen Guldbæk syd for Aalborg.

Men eksemplerne fra Gjøl og Guldbæk står langtfra alene. Siden onsdag har adskillige borgere skrevet til os her på redaktionen med beretninger om dårligt mobilsignal. Grafikken nedenfor giver et indtryk af, hvor udbredt problemet tilsyneladende er i Nordjylland.

 
 
Foto: Lars Christoffersen

Ikke godt nok
At der tilsyneladende er så mange huller i mobildækningen i Nordjylland, er ifølge det nordjyske medlem af Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg, Bjarne Laustsen (S), ikke godt nok.

- Vi er for lille et land til at have så store forskelle. Man kan jo stå og telefonere nede fra Afrika, siger han.

Ved den seneste større kortlægning af mobildækningen i Nordjylland, som blev foretaget for Region Nordjylland i 2016, blev der fundet 60 sammenhængende steder i regionen, hvor der var grundlag for forbedring af signalet. Og fordi der åbenbart stadig er en del huller i mobildækningen i Nordjylland, afviser Bjarne Laustsen ikke tanken om at presse teleselskaberne til en bedre dækning.

- Der er åbenbart ikke konkurrence nok eller interesse nok i det. Derfor kan vi jo blive nødt til at tvinge selskaberne til at arbejde mere sammen for at finde tekniske løsninger – eller sidde til leje på hinandens master, siger Bjarne Laustsen (S).

Økonomien spiller nemlig en væsentlig rolle i jagten på 100 procents mobildækning i Nordjylland. Teknisk kan det nemlig sagtens lade sig gøre, mener Gert Frølund Pedersen, professor ved Det Tekniske Fakultet for IT og Design på Aalborg Universitet.

- Det her er drevet af, at man også skal tjene penge på det. Så hvis man har nogle master, er det måske rarere at sætte to ekstra master op et sted, hvor der er mange kunder – fremfor en enkelt mast et sted, hvor der en gang imellem er kunder, siger han og tilføjer:

- Så det er primært et spørgsmål om penge.

Falliterklæring
På landejendommen udenfor Lendum er Kurt Christoffersen ikke sen til at kalde en spade for en spade. Han mener, at hullerne i den nordjyske mobildækning er en falliterklæring fra teleselskabernes side.

-Man kan ikke få alt, når man flytter på landet. Man må acceptere de ulemper der er, men jeg synes nok man kunne gøre noget for gøre forbindelserne lidt bedre.

Selv tør han dog ikke længere satse på hverken det – i bedste fald dårlige – mobilsignal ude i haven, eller at teleselskaberne forbedrer dækningen omkring Lendum. Så nu tager han konsekvensen.

- Vi regner med at få fibernet lagt ind til november. Og så må vi tilbage til den gode gamle fastnettelefon, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland