Tidligere værge glemte at anmelde hendes ulykke: Nu har Birthe fået millionerstatning

Birthe Okholm faldt ud af et vindue i sin lejlighed i København og blev slemt hjerneskadet. Nu har hun fået erstatning takket være sin svigerinde, som er hendes nye værge.

Næsten 1.2 millioner kroner. Så meget har Tryg Forsikring netop udbetalt til Birthe Okholm.

De mange penge står nu, hvor de skal - på hendes konto, men det gør de kun, fordi hendes nye værge lige akkurat nåede at anmelde hendes ulykke før den blev forældet.

- Jeg er virkelig rystet over, hvordan den tidligere værge kunne lade være med at anmelde sådan en alvorlig skade. Jeg har ikke ord for, hvor grov hans forsømmelighed har været, når man tænker på, at det kunne have kostet Birthe tæt på 1.2 millioner kroner, siger Jette Okholm, der nu er værge for sin svigerinde.

quote Nu vil jeg se, om jeg kan få lov til at bruge nogle af pengene på at gøre Birthes liv bedre og måske få hende til at smile lidt.

Jette Okholm, ny værge for Birthe Okholm


Den tidligere værge glemte nemlig at melde den alvorlige ulykke skade til hendes forsikring. Til gengæld ryddede han hendes lejlighed, og solgte bl.a. hendes sølvtøj og kongelige porcelæn helt uden at kunne fremlægge bilag.

Efterfølgende sendte han Birthe på plejehjem i Aalborg helt uden indbo og næsten uden ejendele og tøj. På det tidspunkt var han værge for 70 personer ud over Birthe.

- Det er jo et glimrende eksempel på, hvad der sker, når man har så mange værgemål - ja nogen har haft over 100 værgemål, som de skal varetage. Man har simpelthen ikke tid til at sætte sig ind i den pågældende umyndiges situation og i det hele taget varetage jobbet, siger Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen, der har fulgt Birthes sag fra dag et.

Manglende kontrol

De professionelle værger bliver formelt kontrolleret af Familieretshuset, og af et forvaltningsinstitut, der er en bank, der er godkendt til at forvalte umyndiges formuer. Ingen af de to kontrolinstanser har dog grebet ind i denne sag.

- Det er jo dybt beskæmmende at det her overhovedet kan finde sted - dels at værgen kan agere sådan her, men så sandelig også for at kontrollen overhovedet ikke fungerer, siger Preben Bang Henriksen og fortsætter:

- Meningen med at have en værge er, at værgen skal tage sig af den umyndiges interesser. Jeg kan da frygte at den pågældende værge har taget sig lige så dårligt af de andre 70 personer, som han har været værge for.

- Det skal være nemmere at skifte værge

Ud over Birthe Okholms triste historie har TV2 Nord også fortalt om Hans Ratzer.

Han betalte i løbet af tre år cirka 90.000 kroner til sine professionelle værger. Hans søster Mette ville ellers gøre det gratis, men fik afslag, fordi den professionelle værge nægtede at trække sig. Justitsminister Peter Hummelgaard (S) reagerede allerede i januar på vores historier.

- De historier, som TV2 Nord har afdækket viser, at der er nogle alvorlige problemer, som vi selvfølgelig som politikere skylder at tage meget alvorligt. Jeg tør godt allerede nu sige, at noget at det vi i hvert fald kommer til at tage fat omkring, det er, at vi er nødt til at have et meget stærkere tilsyn på værgemålsområdet:

- Jeg mener også det skal være nemmere at skifte værge, ligesom vi også bør overveje meget kraftigt om ikke, der skal være en øvre grænse for, hvor mange værgemål man rent faktisk kan have som værge, sagde Peter Hummelgaard til TV2 Nord d. 25. januar.

TV2 Nord har siden foråret 2023, hvor vi begyndte at dække flere værgesager, forsøgt at få et interview med Familieretshuset, men forgæves.

Vi vil gerne have svar på om de stadig har tillid til Birthe Okholms tidligere værge, og hvorfor de ikke for længst har grebet ind i sagen. Vi har også adskillige gange forsøgt at få en forklaring fra Birthe Okholms tidligere værge, men han afviser helt at tale med TV2 Nord.

Et bedre liv og smil

Justitsministeren har altså allerede lovet stramninger af værgelovgivningen, og Venstres retsordfører presser på.

- Jeg har så sent som i dag fået bekræftet fra justitsministeriet, at man arbejder på højtryk for en ændring af loven, og det burde kunne finde sted straks i det nye folketingsår. Umiddelbart vil det være min opfattelse at Familieretshuset også bør undersøge om Birthe Okholms tidligere værge overhovedet kan varetage sit job, siger Preben Bang Henriksen (V).

Hvis ikke Jette Okholm var blevet værge for sin svigerinde Birthe havde hun efter al sandsynlighed aldrig fået sin erstatning på de knap 1.2 millioner kroner. Penge som nu kan komme Birthe til gode.

- Jeg er glad på Birthes vegne for erstatningen. Ikke fordi jeg kan bruge det til noget, for jeg regner bestemt ikke med at skulle arve efter Birthe, men for princippets skyld. Nu vil jeg se, om jeg kan få lov til at bruge nogle af pengene på at gøre Birthes liv bedre og måske få hende til at smile lidt, siger Jette Okholm.


Seneste nyt

fra Nordjylland