Tiltag virker: AAU får færre fremmedsprogede ansøgninger
Foto: Aalborg Universitet
Årets kvote-2 ansøgninger viser, at 71 % færre engelsksprogede søger ind på Aalborg Universitet sammenlignet med sidste år.
Det var ikke med ledelsens gode vilje, at Aalborg Universitet skulle forsøge at nedbringe antallet af internationale studerende. Ikke desto mindre tog universitetet den bundne opgave fra regeringen til sig.
Opgaven lød på at nedbringe antallet af internationale studerende i 2019 med 290.
I den forbindelse iværksatte universitetet flere tiltag, og de ser nu ud til at virke. Det kan universitetet konstatere, efter at årets kvote-2 ansøgninger er i hus. Optællingen viser et fald i antallet af engelsksprogede ansøgninger fra 1.586 sidste år til 466 i år.
For at imødekomme kravet har AAU skiftet sprog fra engelsk til dansk på fem uddannelser, så alle bacheloruddannelser på nær én nu er på dansk. Samtidig har universitetet sat en uddannelse i bero og lukket tre uddannelser, hvor andelen af udenlandske studerende var høj.
- Nedgangen i engelsksprogede ansøgere viser, at vores tiltag virker efter hensigten. Vi fik jo en bunden opgave af regeringen, som vi ærgrede os over. Men vi har taget opgaven på os, og nu ser det ud til, at vi er ved at få den løst, siger Inger Askehave, prorektor på Aalborg Universitet.
Ansøgere med udenlandsk adgangsgrundlag skal søge ind via kvote 2, så det store fald er en indikator for, at Aalborg Universitets tiltag har fået færre udenlandske studerende til at søge ind.
Det er dog endnu usikkert, hvor mange engelsksprogede studerende, der faktisk bliver optaget, da det afhænger af det samlede ansøgerfelt, som først bliver kendt efter kvote 1-ansøgningerne i juli.