LIGE NU:

Tunge Tanja tonser op på vægten: Skal elefanterne på slankekur?

Hvor meget vejer en elefant? Det spørgsmål stillede de i dag i Aalborg Zoo. For første gang i seks år, var der nemlig mulighed for at veje elefanterne, og derfor var dyrepasserne spændte på, om elefanterne stod overfor en januarkur.

Januar er for mange måneden, hvor der skal smides lidt kilo på sidebenene ovenpå en jul fyldt med and, flæskesteg og brun sovs.

And og flæskesteg har den dog næppe stået på for Maj, Bibbi og Tanja, der er Aalborg Zoos tre afrikanske elefanter. Alligevel stod de overfor en vejning i dag.

- Det er fantastisk, fordi det er jo ikke noget, som vi render og gør hver dag, siger dyrepasser i Aalborg Zoo, Paw Gosmer.

Det er faktisk hele seks år siden, at de tre elefanter har været på vægten, og derfor var Paw Gosmer spændt på, om de tre store dyr skulle til at på slankekur.

Særligt Tanja, der er den største af de tre elefanter, kan mere eller mindre ødelægge enhver families madbudget. Dagligt indtager hun nemlig 300 kilo foder, der blandt andet består af grene, hø, frøgræs, æbler og gulerødder.

Til vejningen fredag eftermiddag havde Aalborg Zoo da også fundet noget lidt andet frem end den almindelige badevægt. 

Hvorfor er det så vigtigt, at I får vejet de her elefanter?

- Det er vigtigt for os at kende den rigtige vægt på elefanterne. Det er det både rent fodringsmæssigt, så vi har styr på den rigtige mængde, og så er det også ret væsentligt i de tilfælde, hvor vi kan komme i en situation, hvor vi skal medicinere vores dem, siger dyrepasser Paw Gosmer.

Først var det Bibbi og Majs tur, og her skulle førstnævnte vise sig at være tungest. Bibi havde en kampvægt på 3 tons og 320 kilo. Det tal blegnede dog en smule ved siden af Tanjas vægt.

- 4 tons og 40 kilo. Det er helt perfekt. Hun er jo væsentligt større end de andre, også rent fysisk at se på, så det er altså ikke kun, fordi hun er tyk, siger Paw Gosmer.

Så hun skal ikke på slankekur?

- Nej, det skal hun ikke. Hun er lige præcis, som hun skal være, slutter dyrepasseren.

Elefanternes vægt kan svinge helt op mod 100 kilo, alt efter om de vejes om dagen eller om aftenen. Tanja havde "kun" taget 40 kilo på siden 2014, så dyrepasserne kunne ånde lettet op.