TV2 Nord-journalister hyldes for serie om professionelle værger
Fredag aften blev TV2 Nord-journalister hædret med en nordjysk journalistpris for deres afdækning af problemet med professionelle værger.
- Årets vinderprojekt er et fortrinligt eksempel på, hvordan vi som medier kan give mennesker, der normalt ikke har mulighed for at komme til orde en stemme.
- Justitsministeren er gået ind i sagen og har lovet forbedringer på området.
Sådan lød ordene fra Maren-komiteens formand, Kirsten Pilgaard, da TV2 Nord-journalisten Per Harder til stående klapsalver vandt Maren Prisen fredag aften for hans afdækning af problemerne med professionelle værger.
- En gang imellem falder man over en journalistisk historie, som er så god, at ikke engang vi kan fucke det op. Det var 50 procent held og 50 procent godt arbejde, lyder det fra Per Harder Højbjerg til prisoverrækkelsen.
Han vandt prisen sammen med Jesper Bo Winther, der ikke var med til prisoverrækkelsen.
Maren Prisen er en nordjysk journalistpris, som hvert år uddeles til et journalistisk produkt. Der var 11 indstillinger til prisen og tre nominerede, hvoraf TV2 Nord høstede to af dem. Den anden TV2-nominerede var Michael Guldbrandt, der var nomineret for tv-programmet 'Kondrup ka' os'.
Hans var begyndelsen
TV2 Nord startede afsløringerne med historien om hjerneskadede Hans Ratzer, der i løbet af tre år måtte betale knap 90.000 kroner til professionelle værger - selv om hans søster Mette ville have udført opgaverne gratis. Det blev dog forhindret, fordi den tidligere værge nægtede at trække sig.
- Det er et helt forkert og lukket system, fordi den, der tjener pengene som værge, har så store beføjelser. Hans' sag viser, at det kan være meget lukrativt at være værge, tordnede Hans' tårevædede søster Mette Gramstrup Ratzer til TV2 Nord tilbage i april 2023.
Samme værge lavede et besøgsforbud, da Hans Ratzer var indlagt på Aalborg Universitetshospital, og familien i en periode på 25 dage ikke måtte besøge ham. Hvem, der havde udstedt besøgsforbuddet, og hvorfor, Region Nordjylland valgte at håndhæve det, var dog omgærdet af mystik.
Artikelserien er mundet ud i konkrete forandringer for de værgede og for deres pårørende. Senest da Birthe Okholm blev tildelt næsten 1,2 millioner kroner på trods af, at hendes professionelle værge ikke anmeldte det til forsikringsselskabet, da Birthe faldt ud af et vindue i København.
Det gjorde Birthe Okholms nye værge til gengæld. Hun nåede med nød og næppe, at anmelde skaden inden fristen udløb.
Men artikelserien kommer også til at betyde konkrete lovændringer. Justitsminister Peter Hummelgaard har bebudet flere ændringer, fordi han mener, der har været for lidt kontrol med de professionelle værger.
Blandt andet et stærkere tilsyn på værgemålsområdet, at det skal være nemmere at skifte værge, og at der skal indføres en øvre grænse for, hvor mange værgemål man rent faktisk kan have som værge.
I et tilfælde afdækkede Per Harder og Jesper Bo Winther, at en professionel værge havde 72 værgemål i alt.
Du kan følge med i artikelserien her.