Usikkerhed om nye retningslinjer: Caféer genåbner ikke
På grund af usikkerhed om de kommende restriktioner afviser flere spisesteder allerede nu at genåbne den 21. april.
Selvom det bliver muligt for restauranter og caféer at åbne for udendørs servering 21. april, fravælger flere at gøre det på grund af usikkerhed om, hvilke restriktioner der bliver gældende.
En af de restauratører der vælger at holde lukket lidt længere er Gitte Jensen, indehaver og fungerende restaurantchef i Restaurant Meat i Aalborg.
- Normalt ville vi kunne have omkring 50 gæster til at sidde at spise herude på vores terrasse. Efter de restriktioner vi umiddelbart har på nuværende tidspunkt, så vil vi kunne have omkring syv, siger Gitte Jensen.
Branchen mangler klarhed
Planen for genåbningen blev præsenteret 22. marts, og Erhvervsministeriet har endnu ikke offentliggjort de retningslinjer, restauranter og caféer skal åbne under. Gitte Jensen har dog allerede taget beslutningen om ikke at åbne.
- Når det kun er udeservering og med min type restaurant, tror jeg ikke på, jeg kan have gæsterne til at sidde og spise en dejlig bøf i otte graders varme.
Brancheforeningen for restauranter og caféer bekræfter, at mange er bekymrede for uvisheden i forbindelse med genåbningen. De peger på manglende restriktioner som den primære årsag.
- Hvis restriktionerne er så hårde, at vi enten skal lukke meget tidligt, eller vi kun må have få gæster inde eller en lav kapacitet, så ved man jo ikke, om forretningsgrundlaget er der til at åbne op igen. Og udfordringen med udeservering er, at det danske vejr er lunefuldt. Nu står vi i april og kan vågne op til slud og sne, siger Mikile Volpi, næstformand i Danmarks Restauranter og Caféer.
Selvom der stadig er 11 dage til, at restauranter og caféer kan åbne igen, mener han, det er vigtigt med klarhed allerede nu.
- Vi har et bagland, og vores leverandører har også ligget i dvale, og mange skal have produkter hjem og produkter på hylderne. Når sådan en samlet branche lige pludselig skal til at åbne op, så er der nogle forsyningskæder, der skal til at køre, og det kan man ikke bare lige gøre fra en dag til en anden.
Ser frem til 6. maj
Erhvervsministeriet har i dag over for TV2 Nord ikke kunnet give en præcis dato for, hvornår restauratørerne kan få vished om restriktionerne, men i et skriftligt svar oplyser de følgende:
"Sektorpartnerskabet for restauranter, cafeer mv. har afholdt møde d. 7. april umiddelbart efter påske, og der arbejdes på baggrund af sektorpartnerskabets input aktuelt på hurtigst muligt at fastlægge rammerne for den næste fase af genåbningen."
Fra 6. maj må caféer og restauranter efter planen igen servere indendørs.
- Vi lukkede ned med, at klokken 22 skulle gæsterne gå, vi skulle have to kvadratmeter pr. gæst og maks 10 personer pr. bord. Det var det, vi lukkede ned til, vi ved bare ikke, hvad vi åbner op til, siger Mikele Volpi.
Tilbage på Restaurant Meat har Gitte Jensen opgivet genåbningen 21. april. Hun ser derfor i stedet frem til 6. maj.
- Helt personligt tror jeg på, folk de kommer. Jeg har valgt at være positiv i det her. Så det er det, vi skal, og jeg glæder mig helt vildt til 6. maj, siger Gitte Jensen.
Udover restauranter kan inkøbscentre, stormagasiner, biblioteker og muséer genåbne den 21. april.