Usandsynligt at ingen kendte til overgreb på kostskole, siger lektor

Myndighederne er stadig for dårlige til at tage børns henvendelser om overgreb alvorligt, lyder vurderingen ovenpå Gravenshovedsagen.

Selv i dag bliver børn ikke hørt i tilstrækkelig grad, når det gælder overgreb på institutioner. 

Sådan lyder det onsdag fra Iben Nørup, lektor ved Institut for sociologi og socialt arbejde på Aalborg Universitet. Det kommer efter nyheden om, at 31 tidligere elever fra Nordjylland anklager Gravenshoved Kostskole for børnemishandling.

Vold, indespærring, psykisk terror og seksuelle overgreb er blot nogle af de forhold, de tidligere elever har beskrevet for Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune. 

Ifølge Iben Nørup er det usandsynligt, at ingen udenfor skolen vidste, hvad der foregik på Gravenshoved.

quote Jeg håber, at man tager med videre, hvordan man reagerer, når man får de her henvendelser fra børn. Der er stadig rum til forbedring, kan man roligt sige.

- Iben Nørup, Lektor ved Institut for sociologi og socialt arbejde, Aalborg Universitet

Har været retningen

Hun siger, at der må have været kendskab til sagen udenfor skolen.

- De her børn, som nu er voksne i dag, siger at de har fortalt ting til deres forældre, som de så er blevet straffet for at have fortalt. De fortæller også, at de har en oplevelse af, at de har klaget allerede dengang. Nogen må have vidst, at det her foregik, siger hun.

Iben Nørup mener ikke, at der er noget, der på nuværende tidspunkt giver anledning til at tænke, at historierne er opdigtede, da det ser ud til, at kæft, trit og retning, og det der er værre, har været en decideret pædagogisk retning på kostskolen.

- Der er ikke nogen tvivl om, at det de tidligere elever fortæller om, det er overgreb og ulovlig magtanvendelse. Det tyder på, at der har været nogle ret omfattende problemer på det her sted.

Lignende sager i dag

Ifølge Iben Nørup har det længe været et fokuspunkt, at man inddrager og lytter til barnet eller den unge, og det fokus, er kun blevet stærkere op gennem 90'erne og frem til i dag, men man er stadig ikke nået i mål, siger hun.

- Der findes eksempler af nyere dato, hvor børn har forsøgt at henvende sig til myndigheder i forbindelse med overgreb på de opholdssteder, hvor de er blevet tvangsanbragt, hvor ingen har taget det alvorligt, og hvor det har fået lov at køre meget længe, siger hun.

Hun er dog glad for at se, hvor alvorligt Aalborg Kommune har taget den specifikke sag.

Kommunen valgte tirsdag at indgive klagesagen til Syd- og Sønderjyllands Politi på grund af beskyldningernes alvorlige karakter. 


Anklager mod kostskole

090123 Gravenshoved ibch 5487

play Nu henvender flere tidligere elever sig i Gravenshoved-sag: - Vi forsøger at lytte til alle

Mads Pramming

Gravenshoved-ofre hyrer topadvokat: - Vi er halvvejs i mål

070922 SI Gravenshoved Still

play Folketingspolitikere om omstridt kostskole: - Tidligere elever skal have erstatning

Mie Hertzberg

'Fysisk og psykisk vold', 'klamme kys' og 'modbydelige lærere': Mie vil have 300.000 i erstatning

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland