LIGE NU:

Rap-musik blev vejen ud: Mikkel sagde farvel til livet som kriminel

Mikkel Andersen har med hjælp fra rapmusik og et botilbud sagt farvel til livet som kriminel. Nu drømmer han om at leve af sin musik.

"De fortæller dig, at du' din egen lykkes smed, men hver dag spørger du - hvad er det jeg skal lykkes med?"

Det er ikke mange ting, der er gået helt, som det skulle i Mikkel Andersens liv. Alligevel sidder han på institutionen Voksenbøgens Botilbud i Aalborg og er lidt af en succes-historie. 

For med hjælp fra botilbuddet og i særdeleshed fra rappen er han i gang med at vende sit liv på hovedet og sige et endegyldigt farvel til kriminalitet og et hårdt miljø.

- Jeg røg ud i en masse møg. Der var lidt af hvert. Der var retssager og politi og ransagninger og sådan nogle ting. Det har kostet mig en to-tre domme. Og til sidst syntes jeg, der skulle prøves at rette op på livet. Man kan i hvert fald ikke sige, at man ikke kan rette op på tingene, hvis man ikke har prøvet, siger Mikkel Andersen.

Skriblerier blev til sangtekster

I snart et år har han boet på Voksenbøgen, og hver tirsdag sidder han i studiet med Lars Jelsbak og dyrker tekster og beats - et soundtrack til det liv, han har lagt bag sig, men nu bearbejder gennem sin musik.

"Hver dag er vi ud' på mission, og det går - hurti' hurti' million"

quote Jeg havde det decideret ad pommern til hele vejen igennem. Men så begyndte jeg lige så stille at sidde og skrive nogle ting ned på små blokke papir.

Mikkel Andersen

- Folk ånder dig i nakken, folk tripper på dig hele tiden. Du skal skynde dig. Jeg sov i princippet aldrig på daværende tidspunkt, og det er lidt det, jeg kommer ud med her. Det er drømmen om at tjene de hurtige penge. Du vil ikke eller kan ikke overskue at skulle ud på arbejdsmarkedet, så så er det nemmere at lave noget, hvor du selv bestemmer dine arbejdstider, fortæller Mikkel Andersen om årsagen til, at han traf de forkerte valg og blev kriminel.

Han skriver selv sine tekster og har gjort det, siden han var 12-13 år gammel. Det var på den måde, han fik afløb for sine følelser efter at være blevet anbragt i familiepleje som barn. 

- Jeg havde det decideret ad pommern til hele vejen igennem. Men så begyndte jeg lige så stille at sidde og skrive nogle ting ned på små blokke papir. Det var ikke noget, der gav mening, men med årene har jeg udviklet det til at skrive tekster på den måde, som jeg gør - og komme ud med de ting, der nu sidder herinde i kroppen på mig. Så kommer det bare af sig selv, siger Mikkel Andersen.

- Det er lidt svært at forklare, for jeg kan skrive en tekst på 10 minutter, hvis jeg har de rette ting inde i hovedet til det. Det blev en af mine store hobbyer, og den hang ved, da alt andet forsvandt, tilføjer han.

Drømmer om spotlight

I dag udgiver han sin musik under kunstnernavnet Mikk A, og indtil videre er tre af hans sange udgivet på Youtube, Spotify og andre musiktjenester.

- Jeg håber da på at bryde igennem på et tidspunkt og kunne komme ud og spille. Måske på sigt udgive en plade eller et eller andet, siger Mikkel Andersen.

Men han ved godt, at det er svært, og at han skal kæmpe med mange musikere om pladsen i spotlightet. Derfor overvejer han at tage en uddannelse. Men først når der er kommet lidt mere styr på det svære liv.

- Jeg ved ikke, hvornår den proces slutter. Jeg er kommet meget langt, siden jeg flyttede herud for snart et år siden. Jeg har fået meget mere styr på mig selv, siger han.

180521 Stork Still

play Flere storke på visit i Nordjylland: Engang var der 135 storkepar i én nordjysk landsby

Mikele Volpi

play Restauranter slipper ikke for at tjekke coronapas: - Vi er ikke kommet af med nogle restriktioner

Torben Hedegaard

Kommune handlede forkert i Torbens sag med dagpenge: - Det har været forfærdeligt

Retten i Aalborg

53-årig mand dømt for at voldtage sit eget barn

180521 Stork Still

play Flere storke på visit i Nordjylland: Engang var der 135 storkepar i én nordjysk landsby

Mikele Volpi

play Restauranter slipper ikke for at tjekke coronapas: - Vi er ikke kommet af med nogle restriktioner

Torben Hedegaard

Kommune handlede forkert i Torbens sag med dagpenge: - Det har været forfærdeligt

Til forsiden

Til forsiden