85-årige Ejvind arbejder med traktorer hver dag: - Det er et godt tidsfordriv

Omkring 4000 mennesker ligger vejen forbi Messecenter Vesthimmerland i weekenden til årets Veteran Traktorudstilling, som 85-årige Ejvind Nielsen var med til at starte for 13 år siden.

"Det var lidt nemmere at komme op for 50 år siden"

Ordene kommer fra 85-årige Ejvind Nielsen, der viser sine traktorer frem i garagen i hjembyen Havbro.

Hver dag bruger han flere timer på sit værksted, hvor han passer, plejer og "makker" i sine omkring 30 traktorer, landbrugsmaskiner og veterantraktorer. 

- Det er min store interesse. Jeg bruger størstedelen af min tid hernede, og det er et godt tidsfordriv, siger Ejvind Nielsen. 

Den første gang, Ejvind Nielsen selv kørte en traktor, var, da han som otte-årig skulle hjælpe med tørven i familielandbruget. Sidenhen er han selv blevet landmand og har sågar drevet en maskinstation. 

- Jeg har brugt størstedelen af mit liv på en traktor, siger han. 

Ejvind Nielsen havde fem traktorer udstillet på årets Veteran Traktorudstilling i Messecentret i Aars.
Ejvind Nielsen havde fem traktorer udstillet på årets Veteran Traktorudstilling i Messecentret i Aars.
Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Drømte om at blive mekaniker

Men faktisk var det ikke drømmen om landbrug og maskinstationer, der satte kuller i hovedet på en ung Ejvind Nielsen. Han drømte faktisk om at blive mekaniker. 

- Dengang var det ikke særlig nemt, fordi værkstederne ikke rigtig tog lærlinge, og da jeg blev ældre og havde et job, hvor jeg tjente penge, så ville jeg ikke i lære, siger han og pointerer, at det han kan i dag, har han dog fået lidt hjælp til. 

En lokal mekaniker tog nemlig en yngre Ejvind Nielsen under vingerne - og resten har han lært sig selv. 

- Jeg har nogle gange købt en traktor på tre paller, og så var det altid spændende at få den samlet, siger han. 

Og i dag er det Ejvind Nielsen, der lærer fra sig. Både til sine børn, børnebørn, oldebørn og byens børn. Blandt andet får han dagligt besøg af teenageren Lukas Bang Gam-Jensen, der suger viden til sig. Han har blandt andet brugt sine konfirmationspenge på at købe en traktor, der står hos Ejvind Nielsen. 

- Det er hyggeligt at være nede ved Ejvind, vi snakker meget og hygger os med at makke i gamle traktorer, siger Lukas Bang Gam-Jensen. 

Arrangørerne forventer, at det kommer mellem 3000 og 4000 besøgende til dette års Veteran Traktorudstilling og Landbrugsmaskine stumpemarked, som bliver afholdt for første gang i weekenden siden coronapandemien.
Arrangørerne forventer, at det kommer mellem 3000 og 4000 besøgende til dette års Veteran Traktorudstilling og Landbrugsmaskine stumpemarked, som bliver afholdt for første gang i weekenden siden coronapandemien.
Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Vakte messe til live

For 25 år siden blev interessen for veterantraktorer vakt til live. 

- Det passer jo godt til min årgang, siger Ejvind Nielsen. 

Og passionen for traktorer og maskiner er også gået i arv til familien, som hvert år besøger Veteran Traktorudstillingen i Messecenter Vesthimmerland. Faktisk var Ejvind Nielsen og hans søn med til at starte messen op for cirka 13 år siden. 

- Når Ejvind går ude i sit værksted, så er han glad. Er han ikke derude, så ved vi, der er noget galt, siger Jens Ole Kuk Christensen, der er formand for Motor traktorklubben Jyllands Himmerlandafdeling, som er dem, der står for messen, der løber af stablen denne weekend. 

Ifølge ham kommer mange af de besøgende for at besøge Ejvind Nielsens stand. 

- Han er meget vidende, og flere kommer fra hele Jylland, for at hilse på ham, siger han. 

Også Ejvind Nielsens børnebørn var med på standen. 

- Jeg har lært rigtig meget af ham, og han er god til at lære fra sig, siger Nicolaj Rask, der er Ejvind Nielsens barnebarn. Han bor også i Havbro. 

Der var mange besøgende forbi Ejvind Nielsen stand på messen.
Der var mange besøgende forbi Ejvind Nielsen stand på messen.
Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Dropper aldrig traktorerne

Selvom Ejvind Nielsen bruger størstedelen af sin tid på værkstedet, så har han ikke noget imod at bruge en weekend i messecentret. Men det er også kun, fordi det er vinter. 

- Om vinteren kan vi ikke lave alverden, så det er hyggeligt nok at komme derhen og sparke lidt dæk, griner han. 

Og selvom alderen siger 85, så vil traktorer være det sidste, Ejvind Nielsen dropper. 

- Så længe jeg kan stå op i morgen og trække i mine støvler, så tror jeg, jeg bliver ved med at makke i traktorer.


Seneste nyt

fra Nordjylland