Borgmester garanterer: Ingen skal overraskes af nye megasommerhuse

I TV2 Nords debatprogram, Fokus, lyder det fra de toneangivende politikere i Jammerbugt Kommune, at det skal være slut med, at borgere oplever, at der pludselig er planlagt såkaldte megasommerhuse i deres nærområder.

Fremover skal det være kommunen, der overordnet udpeger områderne for nye megasommerhuse, og derefter giver investorerne mulighed for at byde ind.

De store megasommerhuse på op til 300 kvadratmeter er spået fra politisk hold som en fremtidig nødvendighed for at tiltrække blandt andre helårsturister.

quote Vi vil lave en overordnet strategi og en meget åben dialog omkring det

Mogens Christen Gade, borgmester, Jammerbugt Kommune

Men planerne om de store sommerhuse har igennem det seneste år betydet protester og bekymringer fra naboer og grundejere i de områder, hvor de var planlagt. 

Og i fremtiden skal processen vendes om og politikerne have mere styring, lyder det fra politikerne selv.

Diane Aarestrup fra Socialdemokratiet vil gerne have, at der laves en strategiplan, som præciserer, hvor sommerhusene kan placeres.

- Det kan også være, der er nogle, der sidder med nogle jordarealer og tænker, her kunne det være fint med store sommerhuse, så det ikke er investoren, der kommer og siger, jeg vil gerne bygge her, siger hun og fortsætter:

- Og så har vi jo en lokalplan, der faktisk muliggør, at der kan bygges mange store sommerhuse, og det har vi jo lovet hinanden, også under valgkampen, at vi skulle have kigget på, så ikke der lige pludselig bare popper et stort sommerhus op. 

En åben dialog

Borgmester Mogens Christen Gade fra Venstre garanterer også, at det kommer ikke til at ske fremadrettet, at borgere kan opleve, at der pludselig som en tyv om natten er planlagt store sommerhuse i et område.

- Vi vil lave en overordnet strategi og en meget åben dialog omkring det og en meget åben proces, og så må vi se, om vi kan finde nogle arealer, siger han og fortsætter:

- Og der er ikke tale om, at der skal etableres 200 eller 300 nye muligheder for megasommerhuse, vi er bare nødt til at følge med konceptet, for hvis vi skal stadig skal være en turistmagnet, så skal vi også have det på hylderne.


Beslutning skal være gennemarbejdet

For Konservative er løsningen, at processen skal vendes rundt, så der sikres tilstrækkelig tid til den gode planlægning.

Ifølge Jørgen Ravn Christensen fra Konservative er problemet ofte, at der kommer en investor, og at investoren gerne vil have en afklaring hurtigt.

- Selvfølgelig er der nogen, når vi er helt færdige, der sikkert vil synes, at det er træls, at det skal ligge lige i deres baghave, men det er så den politiske prioritering, vi må lave og tage ansvaret for, men gør vi det gennemarbejdet og med en lang horisont, så bliver det også både mildere og bedre, det vi får lavet, siger Jørgen Ravn Christensen fra Konservative.

Du kan se hele debatten i Fokus på TV2 Nord mandag efter nyhederne klokken 19.30 eller i linket øverst i artiklen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland