Mor søgte om hjælp - nu har Merle fået nye briller

Merles mor vidste godt, at datteren havde brug for nye briller, men havde ikke råd. Så søgte hun hjælp, og i dag har datteren fået nye briller med den rigtige styrke helt gratis.

Merle Marie Højer Staun er ti år, går i fjerde klasse og har i flere år brugt briller. 

Det seneste år har hendes mor godt vidst, at brillerne ikke var helt opdateret på styrke, men krisen kradser i familien, der bor på landet ved Voerså.

- Vi er en sammenbragt familie og kan godt mærke, at alt er blevet dyrere også de helt basale ting, og når vi så ovenikøbet er hele fire, der bruger briller, så er det helt uoverskueligt økonomisk at begynde at tænke på nye briller. Derfor har det været sådan noget, der bare er skubbet foran - med dårlig samvittighed, siger Merles mor, Nana Staun Haxholm.

quote Vi kan se, at flere og flere danskere har svært ved at få råd til at passe godt på deres syn

Rune Steiness, Louis Nielsen

Hun hørte om projekt SynsHjælpen, som er et samarbejde mellem Louis Nielsen og Dansk Folkehjælp - et samarbejde, der hjælper trængte familie med gratis briller, og hun søgte.

- Det var lidt angstprovokerende, men jeg synes, det er så godt og vigtigt at få frem, at man altså kan få hjælp, og ens øjne og syn er vigtige, fastslår Nana Staun Haxholm.

Derfor søgte hun om hjælp til hele familien.

Udover Merle har storesøster Sille nemlig også brug for nye briller, ligesom far og mor har briller, der ikke længere passer i styrke.

Merle, far og mor og storesøster på besøg hos Louis Nielsen i Brønderslev, hvor de alle fik nye briller takket være et nyt samarbejde mellem Louis Nielsen og Dansk Folkehjælp.
Merle, far og mor og storesøster på besøg hos Louis Nielsen i Brønderslev, hvor de alle fik nye briller takket være et nyt samarbejde mellem Louis Nielsen og Dansk Folkehjælp.

- Vi kan se, at flere og flere danskere har svært ved at få råd til at passe godt på deres syn. Det er vigtigt at passe godt sit syn, og vi ved, at et godt syn er vigtigt for at få en god hverdag, derfor er vi gået ind i det her projekt, siger projektleder Rune Steiness fra Louis Nielsen.

Økonomien tynger børnefamilier

Også formanden for Dansk Folkehjælp i Hjørring, Jette Videnkjær, oplever, at økonomien tynger mange familier så meget, at det er helt nødvendige ting, der bliver sparret på.

- Vi er glade for at være gået ind i det her samarbejde, fordi mange udsatte familier ikke har råd til at gå til tandlæge, øjenlæge og optiker. De fravælger det simpelthen, fordi de ikke har pengene, siger Jette Videnkjær.

Hjælp for 3,8 millioner kroner

Den situation stod Merle og hendes familie i.

- Jeg anede ikke mine levende råd til at kunne fremskaffe økonomi til fire par nye briller, siger Merles mor, Nana Staun Haxholm.

Louis Nielsen og Dansk Folkehjælp regner med at tilbyde gratis synstest og briller til en samlet værdi af 3,8 millioner kroner over de de kommende år i det nye samarbejde SynsHjælpen.

Det betyder, at man regner med at hjælpe omkring 1500 danskere med nye briller hvert år. 

Undersøgelse blandt danskerne

  • 11,6 % af danskerne er enige eller meget enige i, at de oplever at have problemer med deres syn, som de ikke har råd til at få undersøgt

  • 14,6 % er enige eller meget enige i, at de har undladt at gå til optikeren pga. økonomi. For nordjyderne er det 16,8 %

  • 25,3 % er enige eller meget enige i, at de bekymrer sig om at have råd til briller eller kontaktlinser


    Kilde: Voxmeter-undersøgelse foretaget for Louis Nielsen

En undersøgelse fra Dansk Folkehjælp viser, at 85 procent af de udsatte børnefamilier, som Dansk Folkehjælp i dag hjælper, har 3000 kroner at leve for om måneden, før mad er betalt.

TV2 Nord var med, da Merle fik nye briller:


Seneste nyt

fra Nordjylland