Seneste nyt:

Levende bier og fisk bliver til kunst: Ny udstilling sætter fokus på økosystemets kollaps

Levende bier er en del af en ny udstilling på Kunsten, hvor kunstneren bruger naturen i sin udstilling.

I kælderen under Kunsten har kunstneren Pierre Huyghe har lavet en ny udstilling, der består af en masse forskellige delelementer, og som det meste af tiden foregår i mørke.

- Vi har Pierre Huyghe, som er en af de måske vigtigste kunstnere i hans generation. Han er en, der stiller spørgsmålstegn ved, hvordan vi er mennesker på jorden, hvordan vi er sammen med andre arter, hvordan mennesker, teknologien og naturen spiller sammen, siger Lasse Andersson, der er direktør for Kunsten.

Naturen skaber udstillingen

Et af elementerne i udstillingen er et akvarie, som er et billede på, hvordan en verden opstår og udvikler sig. Akvariet indeholder fisk og liv.

- Det får vi som museum ansvar for at passe på og udvikle. Så får vi pludselig omtanke på andre arter. Og det er det, den her mørke udstilling sætter fokus på – økosystemernes kollaps, sammenhængen mellem natur og mennesker og teknologi, siger Lasse Andersson og fortsætter:

- Han er en kunstner, der får os til at stoppe op og nogle gange blive lidt foruroliget.

Untilled New Version
Foto: Kunsten - PR

Skulpturen ’Liggende Frauen Act’ er en nøgen kvinde med en levende bikuppe på hovedet.

- Det er igen et eksempel på en kunstner, der arbejder sammen med naturen. Vi havde akvariet inde i udstillingen, her ude har han inviteret bierne med ind for at skabe hans skulptur, siger Lasse Andersson.

Ifølge Lasse Andersson handler skulpturen om, at give kontrollen fra os og sige, at naturen også er med til at skabe sammen med os.

- Vi bliver nødt til at have omtanke for andre væsner og kunne arbejde sammen med dem. Det her udvikler sig jo over de næste 3-4 måneder, så den her slulptur vil blive anderledes efterhånden som tiden går, siger Lasse Andersson.

Levende bier i udstillingen

Museet vil lade græsset gro frit omkring skulpturen og bierne flyve op i parken omkring Kunsten, så museet har en sammenhæng igennem bierne og ud til verden.

- Vi håber, der er mange der har lyst til at komme og se, hvordan det udvikler sig, siger Lasse Andersson.

Er man bange for bier, så er der ingen grund til bekymring for at besøge Kunsten og den nye udstilling alligevel, forsikrer museumsdirektøren:

- Vi har den mest fantastiske biavler, som siger, han har fundet de sødeste bier. Hvis du finder en, kan du lige vende den på ryggen og klø den på maven, så ligger den sig ned og slapper af. Bier er jo ret fredelige i forhold til hvepse, siger han.

Hvis nu man skulle få lyst til dels at bevæge sig rundt i mørket ved akvariet og se udviklingen af skulpturen omsværmet af bier, så er udstillingen at finde på Kunsten indtil efter efterårsferien.

- Indtil da vil man kunne se hele tiden, at de bygger, der kommer honning og det former sig. Det er fedt at samarbejde med naturen og en af verdens bedste kunstnere, lyder det fra Lasse Andersson.