Efter en hjernerystelse var Jens' hoved fyldt med katastrofetanker

Familiefar brugte tre måneder på at finde ud af, hvor han klarede en hjernerystelse.

- Får jeg også varige men? Kan jeg fastholde mit job? Der er mange katastrofetanker, der løber gennem hovedet på en.

Sådan siger Jens Lund Jensen. Han er 47 år, gift, far til tre og har et hoved fyldt med det forkerte efter en ulykke på mountainbike.

- Hjernen den låser nogle tanker bestemte steder, og man kan ikke styre de der tanker. Bekymringerne ligger i baghovedet, selv om du prøver at lave alt mulig andet, så ligger bekymringerne der, forklarer Jens Lund Jensen.

6. september 2022 styrter han i Rebild Bakker under en mountainbiketur med nogle venner. En forkert landing efter et hop sender ham ind i en jordvold med hoved og ryg først. Cykelhjelmen flækker, og Jens Lund Jensen ender på sygehuset med en hjernerystelse.

- Jeg føler mig fuldstændigt kørt over af et godstog. Så kan jeg mærke, at det begynder i hovedet, at jeg har noget mere hovedpine, har også svært ved at se skarpt, fortæller aalborgenseren, der til dagligt arbejder som indskolingsleder på Skørping Skole.

Jens Lund Jens styrtede under en tur på mountainbike i Rebild Bakker.
Jens Lund Jens styrtede under en tur på mountainbike i Rebild Bakker.
Foto: Hans-Christian Lauritzen / TV2 Nord

Efter ulykken bliver han sygemeldt og ryger hjem på langs med hovedpine, kvalme og bekymringer. Tre måneder efter ulykken er han tilbage på arbejde, men kun på 60 procent. Hovedet driller, og det bliver først bedre, da han i starten af december 2022 får kontakt med Aalborg Kommunes hjernerystelsesenhed.

- Hjernerystelser er en tilstand, der skal tages alvorligt, men det er vigtigt, at man egentlig kommer ret hurtigt i gang igen. Anbefalingerne lyder nu på, at efter to døgn, så skal man faktisk stille og rolig i gang med daglige aktiviteter. Det er ret vigtigt, for ellers kan du risikere, at symptomerne trækker ud i langdrag, forklarer neuropsykolog ved Aalborg Kommune, Jonna Pólsdóttir Houen.

Neuropsykolog Jonna Pólsdóttir Houen hjælper nordjyder med hjernerystelse.
Neuropsykolog Jonna Pólsdóttir Houen hjælper nordjyder med hjernerystelse.
Foto: Hans-Christian Lauritzen / TV2 Nord

Neuropsykolog Jonna Pólsdóttir Houen oplever mange som Jens Lund Jensen. Borgere med hjernerystelse, hvor symptomerne trækker ud. De er tilbageholdne med at komme i gang igen.

- Hjernen er jo indrettet sådan, at den er jo tilpasset det, du er i. Det er derfor, vi kan lære nye ting hele tiden. Hvis du vender din hjerne til, at den ikke får indtryk, at den ikke skal foretage sig meget, så vil den tilpasse sig det. Så vil det være krævende, når du skal i gang igen, fordi man lige som har aflært nogle ting, siger Jonna Pólsdóttir Houen til TV2 Nord. 

På Neurokirurgisk afdeling på Aalborg Universitetshospital arbejder Jens Jacob Riis med hjernerystelser.

- Kraniet omgiver hjernen, og hjernen fylder ikke hele kraniet ud, så lige så snart, man bliver udsat for et hovedtraume, så begynder hjernen at blive kastet rundt inde i indersiden af kraniet, siger Jens Jakob Riis.

Lægens råd til nordjyder med hjernerystelse er enkel:

- Der er faktisk nogle undersøgelser, der tyder på, at det er bedre, man kommer tilbage i arbejde så hurtigt som muligt. Selvfølgelig med nogle begrænsninger, men det er vigtigt, man kommer i gang igen. Det der med at være hjemme for nedrullede gardiner, som vi var før i tiden, det har ikke vist sig at være gavnligt. Hverken på den korte eller den lange bane, pointerer Jens Jakob Riis.

Neurokirurg Jens Jakob Riis viser, hvordan hovedtraumer påvirker hjernen.
Neurokirurg Jens Jakob Riis viser, hvordan hovedtraumer påvirker hjernen.
Foto: Hans-Christian Lauritzen / TV2 Nord

Først godt tre måneder efter ulykken, går det op for Jens Lund Jensen, at han ikke kan gøre hjernerystelsen værre, medmindre han slår hovedet igen. Det var en samtale med en neuropsykolog i Aalborg Kommune, der fik ham på sportet.

- Det var en befrielse. Så var det som om min hjerne slappede mere af. Den efterfølgende nat, det var den bedste søvnnat, jeg havde haft i månedsvis, smiler Jens Lund Jensen

I dag er Jens Lund Jensen tilbage på fuld tid i jobbet som indskolingsleder på Skørping Skole. Det eneste han mangler er at komme ud i Rebild Bakker på moutainbiken.

- Jeg glæder mig til, jeg er klar igen. Jeg skal ud og køre. Sneen skal lige væk, så der er gode forhold første gang, siger han.

Du er ikke bange for det?

- Nej. Hvorfor skulle der ske noget igen. Nu er jeg jo ekstra forberedt, slutter Jens Lund Jensen.

Uge 11 er den officielle hjerneuge, og vil du gerne vide endnu mere og hjernerystelser, og hvordan man bedst kommer over dem, så kan man gå ind på Dansk Center for Hjernerystelses hjemmeside.


Seneste nyt

fra Nordjylland