Følgeerhverv dropper minkbranchen - det kan ikke betale sig

GVA-Gruppen har i mange år solgt udstyr til minkerhvervet, og er et såkaldt følgeerhverv. Men virksomheden har ikke planer om at genoptage produktionen til minkbranchen.

Udsigterne til, at minkbranchen igen kan starte produktionen op i det nye år, får ikke GVA-Gruppen på Gjøl til at genoptage produktionen til branchen. 

- Det er slut. Vi kan ikke se, at der er nogen forretningsmuligheder i det.

Sådan siger salgschef Jan Batsberg og uddyber:

- Vi kan i hvert fald ikke på nogen måde opretholde en produktion til minkbranchen. Vi går helt ud af den. Det er simpelthen ikke muligt at tjene penge. 

Ganske få genoptager erhvervet  

En af de få minkavlere, der genoptager erhvervet findes i Nordjylland. Det er Martin Korsbæk fra Fjerritslev. 

Han valgte sammen med blot 13 andre, at søge om dvaleerstatning, og på den måde have mulighed for at genoptage erhvervet. 1.246 andre minkavlere har søgt om nedlukningserstatning. 

- Det har hele tiden været min drøm, da vi lukkede ned, at der kunne komme mink igen. Jeg syntes ikke, at det kapitel var ordentligt afsluttet, siger han.

Dvalekompensationen kompenserer avlerne for deres faste omkostninger inklusive nødvendigt vedligehold og service af deres produktionsfaciliteter. Fra årsskiftet kan Martin Korsbæk vække sit erhverv fra dvalen, men det bliver ikke uden udfordringer. 

- Jeg har været vant til at bruge en følgevirksomhed til at pelse mine mink, men den er her jo ikke mere, så jeg skal ud og have fat i noget grej til at pelse de dyr, fortæller han. 

Et svært comeback  

Spørger man GVA-Gruppen, bliver det svært for minkavlerne at starte op igen.

- Det er jo en helt ny måde, de skal gøre det på. De er jo banket 50 år tilbage. De har intet, de har den burkapacitet, de har nu, men det er det. Alt andet er væk, siger Jan Batsberg.

Han mener, at de minkavlere, der skal i gang nu, måske først får brug for de produkter, GVA-gruppen kan producere om tre til fem år, og til den tid har de måske bare behov for en stump eller to. 

- Det kan vi ikke leve af, slår han fast.

På Gjøl er produktion af udstyr til minkbranchen fortid – også selvom branchen ser ud til at overleve. 


Seneste nyt

fra Nordjylland