På Arden Station brænder lyset dag og nat: - Tåbeligt, siger beboer

På flere nordjyske perroner brænder lyset uanset, om det er høj sol eller nat, hvor ingen tog stopper på perronerne. Midt i en voksende energikrise møder det kritik fra passagerer og beboere.

På flere nordjyske togstationer lyser lamperne på perronerne på fuld blus døgnet rundt. Uanset om der er høj sol eller nat, hvor ingen tog stopper på perronerne.

Et af de steder, hvor solen står højt på himlen, er i Arden, og her brænder lyset i samtlige lamper på byens station.

- Det her er til ingen verdensnytte, hvis det er mørkt, er det fint, at det er tændt, men om dagen skal det være slukket, siger Tony Christensen fra Arden.

Galt flere steder i Nordjylland

Også på Lindholm Station lige nord for Aalborg er lysene konstant tændte, mens det også brænder midt på dagen på perronerne i både Hjørring, Skalborg, Aalborg og Hobro.

I Arden kører der ingen tog mellem midnat og klokken fem om morgenen, men alligevel er lamperne tændt på fuldt blus - alle døgnets 24 timer bliver perronen lyst op.

- Jeg synes, at det er helt tåbeligt – fuldstændig tåbeligt. Vi skal spare alle vegne, og jeg har lagt mærke til, at det er tændt hele døgnet, siger Tony Christensen.

Banedanmark har ansvaret

Det er Banedanmark, der står for lyset på perronerne ved de danske togstationer.

Til TV2 Nord skriver de, at de er bekendt med, at lyset er tændt alle døgnets timer på flere perroner vest for Storebælt.

- Årsagen er den, at det system, Banedanmark har benyttet til at styre perronbelysningen, har haft sin udløbsdato – og det er ikke længere muligt at skaffe de nødvendige komponenter, skriver Banedanmark.

Foreløbigt fortsætter lamperne med at lyse i dagtimerne, men det burde de ikke, lyder det enstemmigt fra de nordjyske perroner.

- Sluk det, når det er lyst – ærlig talt. Det giver da ikke nogen mening ellers, Nikita Torp på Hobro Station.

- De er tændt 24 timer i døgnet, så virker det som en gylden mulighed at spare noget energi ved at slukke dem i dagtimerne, lyder det fra Malene Vestergaard på Skørping Station.

Se hele svaret fra Banedanmark

Perronbelysning er nødvendigt dels af sikkerhedsmæssige hensyn, så passagerne kan se, når de begiver sig rundt på perronerne, dels for passagernes tryghed.


Det er korrekt, at på nogle stationer vest for Storebælt er perronbelysningen tændt – også når det er lyst udenfor.


Årsagen er den, at det system, Banedanmark har benyttet til at styre perronbelysningen, har haft sin udløbsdato – og det er ikke længere muligt at skaffe de nødvendige komponenter. På mange stationer har det været muligt at justere belysningen på anden vis, men ikke på alle, og derfor er der stationer, hvor lamperne lyser i dagtimerne og om natten, når der ikke kører tog.


Vi står netop foran at skulle udskifte det system, der justerer perronbelysningen, og vi begynder i de kommende uger. Det nye system vil først og fremmest sikre, at lyset styres hen over døgnet - ligesom det i højere grad vil kunne justere lyset efter, om der står passagerer på perronen og efter togenes ankomster og afgange. 


Samtidig kan lysstyrken justeres bedre, så der ikke kommer til at være fuldt blus på lamperne i de perioder om natten, hvor der ikke kører tog.


Udskiftningen begynder naturligvis på de stationer, hvor perronbelysningen ikke kan justeres på anden vis.




Energikrise

Screenshot 2022-12-20 085442

Langt færre har brugt låneordning til energiregningen, end politikerne forventede

000_1m91qn-8256x5504ma

Inflation rammer nordjyske diabetikere: Over en fjerdedel fravælger altafgørende behandlinger

20161216-084925-L-4384x3137ma

Trist trend fortsætter: Mødrehjælpen sætter rekord for julehjælp

Varme

Kommunes varmeregning holdes i skak - det virker at sænke temperaturen til 19 grader

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland