To nordjyder fortsætter i toppen af KL

Kommunernes Landsforening vælger ny bestyrelse på torsdag og fredag ved et topmøde i Aalborg. Socialdemokratiet og Enhedslisten har på forhånd udpeget nordjyske politikere til bestyrelsen - hos Venstre har man "affundet sig med," at partiet ikke får nordjyder med i ledelsen af kommunernes forening.

Nordjylland har udsigt til mindst to og måske tre pladser i den kommende bestyrelse for Kommunernes Landsforening. På torsdag og fredag mødes hundredvis af kommunalpolitikere fra hele landet til topmøde i Aalborg. 

Mødet er det første efter kommunalvalget i november, og derfor skal man på mødet også udpege ny bestyrelse for KL.

I de seneste fire år har der - hvilket er ret usædvanligt - siddet nordjyske politikere på hele fire af bestyrelsens 17 pladser.

Farvel til Thomas Kastrup-Larsen

Pladserne fordeles efter hvert valg ud fra partiernes samlede nationale tilslutning. Socialdemokratiet valgte for fire år siden borgmestrene Birgit S. Hansen fra Frederikshavn og Thomas Kastrup-Larsen fra Aalborg til to af deres poster.

Aalborgs borgmester forlader nu bestyrelsen men er til gengæld blevet formand for det nordjyske kommunekontaktråd. 

Birgit S. Hansen fortsætter i bestyrelsen. Hun har været formand for KL's miljø- og forsyningsudvalg og har udsigt til fortsat at skulle arbejde med mange af disse centrale emner som formand for et udvalg, der i fremtiden hedder klima- og miljø-udvalget.

Tager endnu en periode

Også en anden nordjyde er sikker på genvalg til KL-bestyrelsen. Det er Per Clausen fra Aalborg, der siden nytår har været rådmand.

Han har i den valgperiode, der slutter nu, repræsenteret Enhedslisten i bestyrelsen og er udpeget til en ny periode. Han ser som de tre største udfordringer for bestyrelsen de økonomiske rammer for kommunerne, vanskeligheder med at rekruttere medarbejdere samt "regeringens manglende lyst til at inddrage kommunerne i løsningen af klimaudfordringerne".

Mulighed for endnu en nordjyde

Om Birgit S. Hansen og Per Clausen får følgeskab af en tredje nordjyde i bestyrelsen, afgøres først under topmødet. 

Radikale Venstre har en enkelt plads i bestyrelsen der indtil nu har været besat af Rebilds nu tidligere borgmester, Leon Sebbelin. Modsat de andre partier, der på forhånd har forhandlet sig frem til, hvem de skal repræsenteres af i bestyrelsen, afgør Det Radikale Venstre først spørgsmålet, når partiets kommunalpolitikere mødes i Aalborg.

Leon Sebbelin er klar til en ny tørn men skal kæmpe mod mindst seks partifæller, der også stiller op, om bestyrelsespladsen.

Ingen nordjyder fra Venstre

De tre andre partier, der repræsenteres i KL-bestyrelsen frem til 2026, er Det Konservative Folkeparti, Venstre og SF. Ingen af dem har udpeget nordjyske politikere til bestyrelsen. 

Mest bemærkelsesværdigt er det måske, at ingen af Venstres fem pladser tilfalder en nordjyde, eftersom partiet i Nordjylland besætter ni af landsdelens 11 borgmesterposter.

De to Venstre-borgmestre Mogens Christen Gade og Mikael Klitgaard har på vegne af de nordjyske Venstre-kommunalpolitikere forhandlet med partifæller i resten af landet om fordelingen af posterne i KL.

- Vi har affundet os med, at der ikke bliver bestyrelsesposter til Venstre i Nordjylland. Til gengæld har vi fået pladser i nogle af KL's udvalg, som vi er glade for, siger Mogens Christen Gade. 

Det bliver i øvrigt Kalundborgs borgmester, Martin Damm, fra Venstre der de næste fire år skal stå i spidsen for Kommunernes Landsforening. 


Seneste nyt

fra Nordjylland