Botilbud skal forklare sig: Udlændingestyrelsen kræver redegørelse

Botilbuddet Norden gik i flyverskjul efter aflyst informationsmøde. Nu skal de redegøre for manglende godkendelser.

Det omstridte kommende bosted for afviste asylansøgere, Botilbuddet Norden i Vrå, skal nu redegøre overfor Udlændingestyrelsen, hvorfor ejendommen kun har godkendelse til syv beboere og ikke 18, som angivet i det tilbud, som styrelsen har sagt ja til.

Det skriver Udlændingestyrelsen onsdag i et skriftligt svar til TV2 Nord. Herefter vil styrelsen tage stilling til det videre forløb sagen.

5. juli offentliggjorde Udlændingestyrelsen, at Botilbuddet Norden Aps. havde vundet et udbud, som betød, at der på adressen Bakkevej 1-3 i Vrå kunne oprettes bosted for 18 udviste asylansøgere med særlig behov. 

Men allerede dagen efter blev der sået alvorlig tvivl om projektet, da Hjørring Kommune meddelte, at der på ejendommen kun var godkendelse til at have syv beboere indkvarteret.

Det fik Botilbuddet Norden til onsdag 6. juli - med meget kort varsel - at aflyse et møde med naboer og borgere i byen, som Botilbuddet selv havde indkaldt til.

Siden har ingen i Vrå set eller hørt fra ledelsen af Botilbuddet Norden.

Udbudsmateriale stiller krav

Ifølge Udlændingestyrelsen har man i udbudsmaterialet stillet krav om, at Botilbuddet Norden skal stille faciliteter til rådighed, hvor der kan indkvarteres 18 beboere ad gangen, og det var en forudsætning for det endelige tilbud, at indkvarteringsstedet kunne drives som beskrevet i udbudsmaterialet.

I det skriftlige svar til TV2 Nord onsdag skriver styrelsen, at det fremgår af udbudsmaterialet, at operatøren kan tilbyde at indkvartere beboerne på en eller flere adresser. Kravet har ifølge styrelsen det formål at give tilbudsgiverne mulighed for at anvende flere bygninger til indkvarteringen på forskellige adresser.

- Botilbuddet Norden har som indkvarteringssted budt ind med Bakkevej 1-3, hvilket ved kontraktindgåelse betegnes som ”indkvarteringsstedet”. Det er dette tilbud (indkvarteringssted), som Udlændingestyrelsen har forholdt sig til, og som der er indgået kontrakt om, skriver styrelsen.

Kommune: Ingen mulighed for flere end syv

Hjørring Kommune fastslår i dag, at landzonetilladelse til institutionsbeboelse for op til syv  personer gælder samlet for adresserne Bakkevej 1-3, så der er ikke mulighed for, at der kan  indkvarteres mere end syv personer.

Det betyder, at selv om Udlændingestyrelsen skriver, at Botilbuddet kan indkvartere på flere adresser, så er det ikke en mulighed, da kontrakten med styrelsen kun gælder for Bakkevej 1-3, og her er der kun tilladelse til at have syv personer boende.

DET VED VI OM GRUPPEN AF SÅRBARE UDLÆNDINGE

Gruppen, der skal flytte til Vrå, er personer, der af forskellige årsager ikke kan være på et normalt udrejsecenter. Det kan være på grund af deres adfærd og/eller et pasnings- og plejebehov.

Der kan i gruppen både være asylansøgere og udlændinge uden lovligt ophold i Danmark.

Der har været oplysninger fremme om, at nogle i gruppen er idømt behandlingsdomme, men dette er ikke bekræftet af Udlændingestyrelsen.

Asylansøgere fra september

Den første gruppe afviste asylansøgere skal efter planen flyttes fra Center Sandvad ved Vejle og til Vrå 1. september. 

Hvorvidt det sker er uvist, og hvis Botillbuddet skal have opfyldt kontrakten med Udlændingestyrelsen, så kræver det et bosted til 18 personer. En lovliggørelse af det på Bakkevej 1-3 vil kræve en ændret landzonetilladelse og eventuelt helt ny lokalplan for området. 

En proces som vil tage mindst et år, og som det langt fra et givet, at politikerne i Hjørring Kommune vil sige ja til.

Se i videoen herunder, hvad borgerne i Vrå tænker om konflikten: 

Siden det i sidste uge blev offentliggjort, at der i Vrå skal etableres et nyt bosted for afviste asylansøgere med særlige behov, er folkene bag botilbuddet gået under jorden. Et informationsmøde med naboerne blev aflyst, og nu vil Vrå-borgerne selv indkalde til stormøde i håb om at få konkrete svar fra både folkene bag bostedet og Udlændingestyrelsen.

Seneste nyt

fra Nordjylland