26-årige 'Banko Jokke' donerer overskud til velgørenhed

Foto: Mogens Jørgensen

En flok bankonørder i Hjallerup, med en ung mand på 26 år som formand, har stiftet bankoforeningen Støtteforeningen til Børnefonde, hvor alt overskuddet går til børn med særlige behov og andre gode lokale formål.

Han startede med at gå til banko som seks-årig. I dag har 26-årige Joakim Mersholm fra Gistrup sin egen Bankoforening kaldet Støtteforeningen til Børnefonde. Sammen med en flok andre bankonørder fra Hjallerup og omegn tog Joakim initiativet til at stifte foreningen, som nu har kørt siden 2017 og er blevet en stor succes.

Alt overskuddet fra bankospillet hver torsdag i Kulturhuset i Hjallerup går udelukkende til gode formål for børn med særlige behov. Sidste år blev der uddelt for 86.000 kroner til blandt andet Danske Hospitalsklovne og foreningen Make a Wish, men også lokale kan søge bankoforeningen om penge. Det er blandt andet kommet flere dagplejemødre i Hjallerup til gode - de har fået bygget legehuse.

  Foto: Mogens Jørgensen

Det var Joakims farmor, Else Pedersen, der tog den lille dreng på bare seks år med til banko i Østvendsyssel, men drengen syntes det var rigtig sjovt at spille, så mens Joakims kammerater gik til sport, sad den lille dreng trofast ved siden af farmor Else og spillede banko. 

Allerede som 15-årig startede Joakim Mersholm som bankoopråber, og de seneste 11 år har Joakim Pedersen været fast opråber til bankospil i hele Østvendsyssel. På et tidspunkt var Joakim afsted hver aften undtaget fredag som opråber til spil i blandt andet Ørum, Ørsø, Tylstrup og nu hver torsdag i Kulturhuset i Hjallerup og mandag aften i Tylstrup. Alle i Østvendsyssel kender den populærere opråber, som i disse kredse kun går under navnet ”Banko Jokke”.

Læs også Fuldt hus til gratis fællesspisning og banko: - Behovet er langt større end forventet

Denne sidste torsdag inden jul er der kø foran Kulturhuset allerede flere timer før spillet går i gang klokken 19.00. Mange af spillerne er trofaste spillere, som gerne skal have deres faste plads i den store sal i Kulturhuset til spillet, og allerhelst de samme bankoplader at spille på.

Formanden Joakim sidder selv ved indgangen og tager imod, og han er på fornavn med de fleste og ved lige nøjagtig, hvor mange plader flere af de trofaste spiller skal have. De andre bestyrelsesmedlemmer i støtteforeningen har også travlt med at gøre klar til spillet.

Næstformanden Laila Pedersen, som også har været med siden starten, har styr på alle sponsorgaverne, og hun er den, der løber rundt under spillet og tjekker, om pladen er rigtig.

  Foto: Mogens Jørgensen

Til aftenens spil er næsten alle pladser i kulturhuset besat, og det betyder masser af penge i overskud. Det har været et rigtig godt år for bankoforeningen. Inden årets sidste spil er overskuddet på 106.000 kroner, og inden aftenen er omme, regner de med at runde de 130.000. Og alt overskuddet fra de mange bankospil i det forgangne år bliver delt ud i april 2020 til nogle af de mange ansøgninger, der er indløbet.

De mange penge fra støtteforeningen udbetales dog ikke kontant til folk, men det er støtteforeningen, der sørger for eventuelle lokale håndværkere, der skal udføre det ønskede.

  Foto: Mogens Jørgensen

Vi fulgte Banko Jokke til det sidste spil i Kulturhuset.  

06:29 Luk video

Forsiden lige nu