Abas ringer på døren: - Kom og bliv testet
I videoen kan du se hele torsdagens indslag. (Obs: I indslaget bliver boligforeningen kaldt "Forskerparken". Det er en fejl, hvilket redaktionen beklager. Det korrekte navn er, som det fremgår af artiklen, "Boligforeningen P.M.").
For at stoppe smittekæder, inden de begynder, ringer Abas Khalaf på døren hos borgerne i Boligforeningen P.M. i Brønderslev. Og den simple metode har allerede båret frugt.
Abas Khalaf går fra opgang til opgang, fra dørtelefon til dørtelefon. Selvom han stemmer dørklokker, er han hverken sælger, licensmand eller fra Jehovas Vidner. Men hans budskab er et andet vigtigt et: Kom og bliv testet.
For selvom Brønderslev Kommune ifølge Statens Serum Institut har Nordjyllands andet laveste incidenstal, er flere af de nye smittede fra Boligforeningen P.M., midt i Brønderslev, hvor Abas Khalaf er projektleder.
Har man ikke helt styr på det danske sprog, kan det være en udfordring bare at bruge Nem-ID
Abas Khalaf, projektleder, Boligforeningen P.M.
Derfor arbejder han på at få så mange borgere til at lade sig teste som overhovedet muligt. Og det sker på lidt utraditionel vis.
- Vi ringer simpelthen på og siger til folk, at de nu kan blive testet nede i fælleshuset, siger Abas Khalaf.
For selvom det er let for de fleste at bestille en coronatest på nettet, er der nogle befolkningsgrupper, som har svært ved at navigere i testbestilling. Men i et samarbejde med Falck og Brønderslev Kommune kan borgerne i området blive lyntestet på få minutter i boligforeningens fælleshus.
- I denne opgang bor der en fra Iran, en fra Danmark, en fra Syrien, en fra Egypten og en fra Burma, siger Abas Khalaf og fortsætter:
- Og hvis man ikke har helt styr på det danske sprog, kan det være en udfordring bare at benytte sig af Nem-ID. Men nu kan de komme ned og få en lyntest på fem minutter og få svar på under en halv time.
De seks personer, vi fandt frem til i sidste uge, blev kun fundet, fordi vi gik ud og opsøgte dem.
Abas Khalaf, projektleder, Boligforeningen P.M.
Stikprøver afdækker smittekæder
En af de borgere, Abas Khalaf ringer på hos, er Mohamed Al-Hazwani. Han har været smittet med corona i starten af 2021 og blev i den forbindelse forholdsvis syg. Derfor er han også glad for, at Abas Khalaf opsøger ham og hans naboer for at komme smittekæder til livs.
- Det er godt, folk bliver mindet om det på en så direkte måde, for det betyder, at flere vil blive testet og forhåbentlig vil færre så blive smittet, siger Mohamed Al-Hazwani.
Erfaringerne med en så direkte smitteopsporing er umiddelbart positive. Tirsdag i sidste uge var Falck også forbi Boligforeningen P.M. i Brønderslev, hvor 78 personer blev testet. Af dem var seks smittet med corona.
- De seks personer, vi fandt frem til i sidste uge, blev kun fundet, fordi vi gik ud og opsøgte dem. De havde ingen symptomer og var netop nogle, der har svært ved teknikken, og det er jo dem, vi går efter, siger Abas Khalaf.
Løsningen kan udbredes
På den måde blev smittekæden, de seks personer var del af, brudt, og det er hele formålet med de mange test.
- Vi er glade for, at vi som kommune kan lave det her nålestik, hvor vi faktisk tager et bestemt område og kigger efter. Vi ved, der er risiko her, og man har fundet nogen, der så kan gå i selvisolation, siger Mikael Klitgaard (V), borgmester i Brønderslev Kommune.
Den forholdsvis simple løsning med at stemme dørklokker er noget, man flere gange har overvejet i forhold til lokale smitteudbrud på Købehavns Vestegn. Og Brønderslev Kommunes borgmester vil da også klart anbefale løsningen.
- Den kan kopieres en til en. Så de kan bare ringe, hvis de skal have gode råd.