LIGE NU:

Borgmestre kæmper for lukningstruet forbrændingsanlæg

Planen om at tvangslukke AVV’s affaldsenergianlæg i Hjørring bygger på fejl og en uforståelig beregningsmodel. Sådan lyder kritikken efter kommunalbestyrelserne i Brønderslev og Hjørring onsdag blev orienteret.

Snart kan det være slut med forbrændingsanlægget AVV i Hjørring. Anlægget, der modtager affald og forvandler det til fjernvarme, optræder nemlig på Kommunernes Landsforenings (KL) liste over forbrændingsanlæg, de mener bør lukkes.

Borgmester Mikael Klitgaard (V) mener, at det er uigennemskueligt, hvorfor AVV er et af de affaldsselskaber, der står til lukning.

- Jeg hæfter mig ved, at både KL’s plan og den analyse, der ligger bag rapporten bygger på data, der er hemmeligstemplet, og nærmest umulige at gennemskue. Men vi kan da forstå AVV’s egne oplysninger, og der kan vi se, at der er fejl i det beslutningsgrundlag, som forligskredsen på Christiansborg lige nu skal bruge til at drøfte næste skridt ud fra. Og et beslutningsgrundlag med fejl må være en ”ommer”. 

Det skriver Hjørring Kommune i en pressemeddelelse.

To byråd dybt forbavsede

Planen for reduktion af flere affaldsforbrændinger er en udløber af det klimaforlig, der blev indgået på Christiansborg i sommeren 2020.  Planen kom i december og i den plan var AVV med på listen over de 10 anlæg i Danmark, der står til at skulle lukke.

Den melding udløste stor forbavselse i Hjørring og Brønderslev, der er ejere af AVV. Onsdag aften blev byrådet i Brønderslev orienteret, mens planen blev drøftet på et temamøde i byrådet i Hjørring, hvor spørgsmålene var mange og svarene færre.

- Det er helt nødvendigt, at vi som politikere kan stole på de beslutningsgrundlag, der bliver lagt frem, og når vi får øje på fejl, så både må og skal vi reagere, siger borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt (S).

Nordjyske kommuner: Rapport er fejlagtig

De fejl, som de to borgmestre reagerer på, er eksempelvis, at personaleomkostninger er medregnet to gange. Derudover fastslår rapporten, at AVV kun står for 57 procent af fjernvarmeforsyningen i Hjørring Kommune, hvilket ifølge kommunerne er under det rigtige tal. Kommunerne mener nemlig, at KL har overset, at AVV også leverer hovedparten af fjernvarmen i Hirtshals og Lørslev. Begge borgmestre når til samme konklusion.

- Med så grundlæggende fejl bør der startes helt for fra. En omlægning af forbrændingen i Danmark skal ske på et faktuelt korrekt, sagligt og forståeligt grundlag – og ikke mindst baseret på korrekte tal, så vi alle kan stole på, at det er en plan, der giver mening for både klima og forbrugere, siger de to borgmestre.