Første dag på udrejsecenter for ægtepar: - Min frihed er blevet taget fra mig

En familie fra Brønderslev er blevet nægtet opholdstilladelse i landet og bor nu på Udrejsecenter Sjælsmark. Mandag var deres første dag på centret.

Det var med et knust hjerte og tårer i øjnene, at Mahmoud Almohamad kørte sin 60-årige mor og 67-årige far til Udrejsecenter Sjælsmark. 

Det syriske ægtepar er blevet nægtet opholdstilladelse og skal nu bo på centret på ubestemt tid.

Da Suhil Ahmad Almohamad og Dalal Hussein ankom mandag morgen, skulle de fotograferes og have taget deres fingeraftryk. Derefter fik de en nøgle til deres fælles værelse og blev ført dertil. 

- Min frihed er blevet taget fra mig. Jeg føler, at jeg trådte ind i et fængsel, og at jeg er kriminel, siger Suhil Ahmad Almohamad.

SAGEN KORT

  • Suhil Ahmad Almohamad og Dalal Hussein kom til Danmark i 2015 og søger asyl.
  • I december 2019 fik hele familien brev i E-boks om, at de skulle til et møde hos udlændingestyrelsen.
  • Tre måneder efter fik kun børnene svar om, at de havde fået opholdstilladelse i Danmark.
  • I august 2020 fik forældrene afslag fra flygtningenævnet om at få opholdstilladelse I Danmark.
  • I 2021 fik familien tredje afvisning om at få genåbnet sagen af flygtningenævnet.
  • Uden diplomatiske bånd til Syrien kan Danmark ikke tvinge Suhil Ahmad Almohamad og Dalal Hussein tilbage til deres hjemland.
  • Derfor er ægteparret strandet på Udrejsecenter Sjælsmark på ubestemt tid.

Svært ved at kommunikere

Suhil Ahmad Almohamad og Dalal Hussein har svært ved at kommunikere ordentligt på dansk og har ikke kunnet få hjælp fra en tolk. Derfor har de oplevet en del udfordringer første dag på udrejsecentret. 

- Jeg vidste ikke, at morgenmaden var fra 07-08:00, så jeg vågnede klokken 08:00 og gik over til køkkenet lidt over otte. Jeg kunne se, at der stod nogen i vinduet, jeg bankede på, men fik at vide, at morgenmadstiden var slut, fortæller Suhil Ahmad Almohamad og fortsætter:

- Jeg har sukkersyge, og det er derfor vigtigt, at jeg spiser. Men jeg har intet fået at spise i dag.

Da parret og sønnen var ankommet til Sjælsmark, opdagede de, at der var en demonstration i gang lige udenfor udrejsecenteret, som de alle deltog i.
Da parret og sønnen var ankommet til Sjælsmark, opdagede de, at der var en demonstration i gang lige udenfor udrejsecenteret, som de alle deltog i.
Foto: Privatfoto

Hun tilføjer, at det er svært at snakke med nogen, fordi alle har det dårligt psykisk ved at være der.

Ægteparret har ikke forladt værelset, siden de ankom til centret mandag morgen, fordi de ikke har haft lyst - udover når de skulle på toilettet eller i køkkenet for at få noget at spise. 

Se indslag fra 24. november om det syriske par:


Seneste nyt

fra Nordjylland