Forældre skal rejse hjem til Syrien, mens børnene må blive

Som ét af de første lande i EU vil Danmark hjemsende syriske flygtninge, selvom FN ikke mener, at det er forsvarligt at gøre lige nu.

Der er masser af kærlighed at mærke og tætte kram at se hos den syriske familie, der bor i Brønderslev. Men der er også tårer, der triller, og stærke følelser på spil. 

For på fredag skal forældrene sige farvel til deres hjem og sige på gensyn til deres børn, når de skal rejse til Udrejsecenter Sjælsmark på ubestemt tid.

Forældrene har nemlig fået afvist deres anmodning om opholdstilladelse i Danmark, mens deres syv børn og ni børnebørn har fået lov til at blive i landet. 

Det har både Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet besluttet. 

- Jeg stak af med mine små børn fra krig, voldtægt og drab, og jeg kom til et sikkert land. Jeg valgte Danmark, fordi der er frihed og demokrati. Og nu er jeg overrasket over, at det modsatte er sket, siger Suhil Ahmad Almohamad. 

Se hele TV2 Nords indslag her: 

Sender hjem uden aftale

Ægteparret kom til Danmark i 2015 sammen med over 8.500 andre syrere. Flere af de danske motorveje, var ikke længere fyldt med biler. Men derimod med flygtninge der ville søge asyl i Danmark. 

Nu kan flere af dem risikere at skulle sendes hjem til Syrien. For som ét af de første lande i EU, vurderer de danske myndigheder, at dele er Syrien er så sikker, at man kan sende flygtningene hjem.

Og det er på trods af, at Danmark ikke anerkender regimet i landet - og derfor ikke har en aftale med det. 

- Det er jo ikke det samme som, at der ikke er nogle syrere, der kan opholde sig i Syrien. Man skal lige huske, at størstedelen af syrerne lever i Syrien, siger regeringens udlændinge- og integrationsordfører, Rasmus Stoklund (S). 

Familiens yngste søn Mahmoud Suhil Almohamad blev årets student, da han debuterede fra Brønderslev Gymnasium.
Familiens yngste søn Mahmoud Suhil Almohamad blev årets student, da han debuterede fra Brønderslev Gymnasium.
Foto: Julie Schou Nielsen / TV2 Nord

Frygter at dø

Ifølge ordføreren er der masser af syrere, der vender tilbage til Syrien fra nærområderne og fra andre steder i verden, selvom der stadig er krig. 

- Derfor er det ikke det samme som, at man som syrisk statsborger ikke kan opholde sig i Syrien, siger han til TV2 Nord. 

Ægteparret - der i dag har boet i Brønderslev i fem år - er uenig med de danske myndigheder i, at det lige nu er sikkert i Syrien.

Faren har været en del af det syriske militær i 30 år, og derfor mener han, at han risikerer at blive henrettet, hvis han rejser tilbage til landet. Derfor vil han og familien kæmpe for, at også forældrene kan få opholdstilladelse i Danmark, ligesom de syv børn har fået det.

- Jeg vil dø med mine børn her. Jeg vil ikke til Syrien og forlade mine børn, siger Suhil Ahmad Almohamad.

Familiens syv børn har fået opholdstilladelse i Danmark, mens deres ottende barn har fået det i Tyskland.
Familiens syv børn har fået opholdstilladelse i Danmark, mens deres ottende barn har fået det i Tyskland.
Foto: Julie Schou Nielsen / TV2 Nord

Seneste nyt

fra Nordjylland