Landmænd bytter store mængder jord og scorer sekscifret gevinst

75 landmænd fra området omkring Dronninglund har været i gang med et større puslespil. De har indbyrdes byttet 875 hektar jord, og det er til gavn for både pengepung og miljø.

Der er græsmarker så langt øjet rækker, og de tilhører allesammen Jens Eigil Hermansen - men sådan har det ikke altid været. 

Landmanden har for nyligt deltaget i et projekt om fordeling af jord, og det betyder, at han har fået mere jord i nærheden af sin bopæl og er gået af med jord, der ligger længere væk. 

quote Jeg er rigtig godt tilfreds

Jens Eigil Hermansen, landmand

I alt har han solgt 56 hektar jord, der ligger otte kilometer væk og købt 55 hektar, der kun ligger to kilometer væk.  

Landmanden driver kvægbrug, og særligt ved kvægbrug er der meget tung kørsel. 

- Der er mange kilo, der skal væk fra sådan en mark, når det er græs og majs, og det koster altså hver gang, siger Jens Eigil Hermansen. 

Jes Juhl Jørgensen har været projektleder på opgaven, som voksede sig større end forventet.
Jes Juhl Jørgensen har været projektleder på opgaven, som voksede sig større end forventet.
Foto: Vibe Rosenkrantz Aagaard / TV2 Nord

Opgaven voksede

Jes Juhl Jørgensen inviterede områdets landmænd til et informationsmøde, hvor omkring 30 landmænd viste interesse. Men efter mødet voksede tilslutningen til projektet, og det gjorde opgaven større, men ligeledes bliver effekten af arbejdet.

quote Jo flere landmænd, des bedre resultat

Jes Juhl Jørgensen, landinspektør

Når der er flere landmænd med, kommer der også mere jord i spil, og det betyder meget, når puslespillet skal lægges. 

- De landmænd, der kunne se en fidus ved fordelingen, var gode til at få de andre landmænd med, så til sidst var der 75, der deltog, siger landinspektøren. 

Her kan du se hele interviewet.

Byttehandlen kommer til at spare Jens Eigil Hermansen 100.000 kroner om året, men den økonomiske gevinst er ikke projektets eneste fordel:

- Miljøet vinder også på det her, fordi det er færre kilometer, der skal køres, og mindre diesel, der skal forbruges, siger Jes Juhl Jørgensen.

Og netop miljøet er noget, der fylder mere og mere. Også i landinspektør-branchen.

- Miljøet har allerhøjeste prioritet, og det er klart, at det også i forbindelse med jordfordelinger bliver mere og mere interessant at indarbejde de her ting omkring miljø og natur, siger landinspektøren.


Var ikke i tvivl

Selvom det måske kan være lidt grænseoverskridende at gå af med jord, man har ejet i en menneskealder, så er landmanden fra Dronninglund alligevel glad for, at han hoppede med på handlen.

- Man går og spekulerer lidt, og så bliver man jo klogere. Jeg kunne godt se fornuften i det, så jeg var aldrig rigtig i tvivl, siger landmanden. 

Fordelingen betyder, at lodsejerne i gennemsnit har fået 1,7 kilometer kortere til deres marker.



Seneste nyt

fra Nordjylland