Landsbykirke protester mod regel: Det giver ikke mening med el-ladestandere

Snart kan du oplade elbilen, mens du er til gudstjeneste.

Inden 2025 skal der være en ladestander ved alle offentlige bygninger, der ikke er beboelse, med parkeringspladser med mere end 20 pladser.

Sådan lyder en bekendtgørelse med afsæt i et EU-direktiv. 

Det omfatter mange små landsbykirker - heriblandt Agersted Kirke ved Dronninglund. 

Erik Rasmussen, som er formand for Aalborg Stifts udvalg for grøn omstilling og provstisekretær i Brønderslev Provsti frygter, at en ladestander ved et sted som Agersted Kirke vil stå ubrugt:

- Udfordringen er, at kirken ligger udenfor Agersted by, så der bor ikke så mange mennesker, og der er ikke butikker eller noget her, lyder det.

201123 Kirke Erik Rasmussen sigr
Foto: Signe Gru / TV2 Nord

Andre kirker er mere oplagte

Som i mange andre landsbykirker er der i Agersted Kirke kun gudstjeneste hver anden søndag. Og etableringen af en ladestander er et stort projekt. 

- Hvis vi skal trække kablet fra parkeringspladsen derned til, hvor vi kan få strøm, så skal vi grave noget af kirkegården op, og det er ikke bare lige noget, man gør, fortæller Erik Rasmussen, der fortsætter:

- Nationalmuseet skal indover for at se, om der er nogle arkæologiske fund, som vi skal passe på.

I Brønderslev Provsti, hvor Agersted ligger, er 11 ud af 22 kirker pålagt at opsætte el-ladestandere. 

- Der er andre steder, hvor der er en mere daglig brug af kirken, hvor man tænker, at den er i vinkel. Men selvom der er opsat mange parkeringspladser her ved Agersted, så er det ikke her, man tænker, at bilen lige skal lades op. 

quote Hvis ikke det her sted kan få dispensation, hvor så?

Erik Rasmussen, Formand, Aalborg Stifts udvalg for grøn omstilling

Utilstrækkelig begrundelse

Agersted Kirke kan ikke få dispensation til at undgå kravet om en ladestander, da begrundelsen, at en kirke ligger "langt ude på landet eller i små samfund", ikke er nok.

Derfor spørger Erik Rasmussen:

- Hvis ikke det her sted kan få dispensation, hvor så?

Medlem af Folketingets Kirkeudvalg Rasmus Prehn (A) bakker op om bekendtgørelsen. 

- Der er ikke nogen tvivl om, at elbiler er fremtiden, og derfor bliver vi nødt til at få flere ladestandere. Det, at man går forrest med offentlige parkeringsplader, synes jeg, er en rigtig, rigtig god idé, siger Rasmus Prehn, som dog erkender:

- Men det er klart, der skal være en mening med galskaben. 

Kirken skal med på den grønne omstilling

Til spørgsmålet om, hvorvidt Erik Rasmussen og Aalborg Stift ikke bliver nødt til også at være en del af den grønne omstilling, er svaret klart:

- Jo. Og vi vil være kede af, hvis vi kommer til at fremstå som nogle, der er bagstræberiske og ikke synes om den grønne omstilling. For det gør vi. Vi er bare ikke sikre på, at opsætningen af en ladestander ved alle de kirker her, nødvendigvis giver en grøn omstilling. 

Derfor håber Erik Rasmussen, at bekendtgørelsen kigges på en ekstra gang. 

- Foranlediget af den her henvendelse, vil jeg skrive til den relevante minister og høre, hvad der er op og ned, og om vi ikke kan finde en løsning, lyder det fra Rasmus Prehn. 

Uanset udfaldet er Agersted Kirke klar med en ladestander i 2025.

- Er det en opgave, vi som kirke skal tage på os, så er det en opgave, vi skal tage på os som kirke. Det er ikke det, vi protesterer i mod. Vi vil bare gerne bruge pengene på den bedst mulige måde, afslutter Erik Rasmussen. 

Se hele indslaget herunder:


Seneste nyt

fra Nordjylland